Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Program

Den 23 april 2015 hölls GU Online på Pedagogen, med temat blended learning. Arrangörer var nätverket Samverkande IT-pedagoger (SIP).

Ur inbjudan

Blended learning är en viktig del av hur universitetets utbildningar ska möta framtiden och framtidens studenter. Men vad är egentligen blended learning? Hur gör man det? Du kanske redan kan men vill kunna ännu bättre? På årets GU Online vill vi inspirera till användning av digitala resurser och dela goda exempel.

Program

08.50–
09.00
Inledning. Bengt Petersson.
09.00–
09.45
Öppenhet och högre utbildning. Alastair Creelman, Linnéuniversitetet.
Högre utbildning i ett globalt perspektiv präglas allt mer av ökande öppenhet i form av open access-publicering, öppna lärresurser och öppna utbildningar (MOOCs). Denna revolution påverkar och förändrar många strukturer, roller och kulturer inom området och ett nytt ekosystem håller på att formas.
09.50–
10.40
Wikis som lärverktyg.
Christel Backman, Sara Uhnoo och Mattias Wahlström vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap fick Samfaks pedagogiska pris 2014 för sitt arbete med en kurs i kriminologi. De berättar hur wikis (digitala uppslagsverk) kan användas som examinationsform när examinationsmålen handlar om både kunskapsredovisning och tillämpning. Tips och trix och saker att tänka på utlovas. Se förhandsfilm om programpunkten
10.40–
11.00
Paus med frukt.
11.00–
11.30
Flipped classroom.
Mattias von Feilitzen, institutionen för tillämpad IT, riktar fokus på grundläggande utgångspunkter för arbete med upplägget Flipped classroom. Dessutom behandlas såväl pedagogiska som praktiska frågor i relation till upplägget.
11.30–
12.00
Active Learning Classroom (ALC).
Pedagogik som bygger på aktivt lärande leder till bättre resultat än pedagogik som bygger på mer traditionell undervisning. Det visas otvetydigt i en amerikansk analys av 225 studier om hur väl studenter klarar examinationer inom olika ingenjörsutbildningar. Tomas Grysell vid PIL-enheten demonstrerar pedagogik knuten till Active Learning Classroom utifrån dessa positiva resultat. Se förhandsfilm om programpunkten
12.00–
12.45
Lunch. PIL bjuder på en enkel lunch till dem som har föranmält sig.
12.45–
13.45
Workshop om öppna lärresurser. Alastair Creelman leder en praktisk workshop som hjälper dig hitta öppna lärresurser (kursmaterial, filmer, bilder, musik) som du får använda och i vissa fall även bearbeta. Efter workshoppen har du en verktygslåda som hjälper dig hitta rätt framöver. Ta med dig egen dator/platta. FÖRANMÄLAN KRÄVS. Verktyg för resfria möten.
Pontus Fagerström, Medieteknik, går igenom GU:s verktyg för resfria möten.
Direktrespons i klassrummet. Socrative, ett webbaserat mentometerprogram, förevisas av Linda Flores, institutionen för språk och litteraturer.
13.50–
14.50
Workshop om öppna lärresurser. Alastair Creelman leder en praktisk workshop som hjälper dig hitta öppna lärresurser (kursmaterial, filmer, bilder, musik) som du får använda och i vissa fall även bearbeta. Efter workshoppen har du en verktygslåda som hjälper dig hitta rätt framöver. Ta med dig egen dator/platta. FÖRANMÄLAN KRÄVS. Kamratbedömning i GUL. Kamratbedömning (peer assessment) som pedagogiskt upplägg och dess praktiska genomförande i GUL. Sonja Bjelobaba, PIL. Se förhandsfilm om programpunkten
Projektet Infrastruktur för nätburen undervisning och blended learning. GU satsar på ökat stöd för varierade undervisningsformer och flexibelt lärande. Maria Sunnerstam vid PIL redogör för vad som är på gång i projektet.
14.50–
15.10
Kaffe och te
15.10–
15.40

 
Besök PIL-studion.
Välkommen till studion för att prova på och se vilka möjligheter vi erbjuder för dig som GU-lärare. Du får känna på att stå framför kameran och att använda ”green screen". Du får också tillfälle att ställa frågor. Med Torbjörn Fraenckel och Erik Jonasson.
Screencast-o-matic. Se hur enkelt det är att spela in korta instruktionsfilmer, ge student feedback och svara på frågor genom att spela in din skärm och din röst istället för att skriva långa texter och mejl. Med Linda Flores. Se förhandsfilm om programpunkten
15.45–
16.15
Besök PIL-studion.
Välkommen till studion för att prova på och se vilka möjligheter vi erbjuder för dig som GU-lärare. Du får känna på att stå framför kameran och att använda ”green screen". Du får också tillfälle att ställa frågor. Med Torbjörn Fraenckel och Erik Jonasson.
Filmkritik och högskolepedagogik.
Vi tittar på pedagogiska filmer som använder olika tekniker, och gör en kritisk, rolig och inspirerande reflektion tillsammans. Tanken är att skapa känslan av att "ja, så kan man göra, det vill jag pröva själv". Med Thommy Eriksson, Linda Flores, Mattias von Feilitzen. Se förhandsfilm om programpunkten

Förhandsfilmer

Inför GU Online 2015 spelade vi in förhandspresentationer av fem av programpunkterna.

Snabbval

Kontakt för GU Online

Maria Sunnerstam
Telefon: 031-786 1056
Skicka e-post till Maria

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2021-02-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?