Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Rapport från GU Online 21 oktober 2009

Onsdagen den 21 oktober arrangerade PIL-enheten tillsammans med IT-beställarrådet, Digitala medier och Medieteknik ett öppet hus om nätbaserade hjälpmedel i den högre utbildningen.

Dagen handlade om undervisning och lärande med stöd av IT. Besökarna inbjöds till rundabordssamtal om lärande och IT, och i lokalen Lyktan visade Ove Jobring lärresurser som redan finns upplagda på nätet.

Vid ett antal montrar kunde besökarna informera sig om och pröva olika verktyg och programvaror som kan användas för att utveckla undervisningen.

Förutom att intresserade lärare kunde ta del av dessa tjänster och resurser var GU Online 2009 ett välkommet sätt för de som arbetar med medietjänster inom Göteborgs universitet att mötas och lära av varandra, menar Bengt Petersson. Och med de erbjudanden om workshopar som följer på GU Online har även de lärare som inte kunde komma till det öppna huset fortsatta möjligheter att lära sig använda IT i undervisningen och diskutera de högskolepedagogiska frågorna.

Åsikter från några besökare

Lars-Erik Jonsson, IPD, håller kurser i högskolepedagogik åt PIL

Lars-Erik önskade sig en tydligare struktur för GU Online. Parallellt med montrarna vill han ha ett seminarieprogram med aktiviteter vid angivna klockslag.

Lars-Erik skulle själv gärna ha en programpunkt där han talar om sina erfarenheter av att ge distansutbildningar. Det centrala i e-learning är att skapa nätbaserad interaktion mellan studenterna, menar han. Han menar också att det inte bör vara vattentäta skott mellan online-lärande och campuslärande. Online-lärande kan med fördel användas även på campuskurser, anser han.

Han hade flera förslag på hur GU Online kan bli bättre nästa gång:

  • Mer fokus på GUL, med olika exempel på hur lärplattformen kan användas.
  • Demonstrationer i plenum av t ex Connect Pro.
  • Programpunkter om gratisprogram på nätet (t ex Google Docs) och deras för- och nackdelar.
  • Programpunkt om wikis.
  • Programpunkt om Creative Commons-licenser.
     

Getahun Abraham, doktorand i pedagogik, IPD

Getahun tyckte att det var spännande att skapa rum i Connect Pro. Vidare ansåg han att GUL är en bra resurs som fler borde lära sig använda.

Getahun tyckte att motsvarigheter till GU Online bör anordnas vid varje fakultet, så att personalen kan hålla sig uppdaterad i IT-frågor.
 

Susanne Rosberg, Sahlgrenska akademin, lektor på sjukgymnastutbildningen och ansvarig för den avancerade nivån

– Jag har blivit enormt inspirerad av GU Online, sa Susanne.

Hon berättade att (modifierad) distansutbildning är nödvändigt på sjukgymnastutbildningens avancerade nivå, eftersom studenterna ofta har arbete och familj.

På den avancerade nivån är det centralt att studenterna reflekterar kring ett inspirationsmaterial. Detta material (föreläsningar, filmer, texter) kan med fördel läggas ut på nätet. Men möten ansikte mot ansikte mellan lärare och student är också viktigt. Här hoppas Susanne att Connect Pro kan bli ett bra komplement till möten ”in real life”.

Susanne vill gärna ha exempel på bra nätkurser ute i landet. Hon tycker att länkar till sådana bör läggas upp t ex i GUL. Vid nästa GU Online (eller ett särskilt seminarium) skulle hon gärna se att dessa utvalda nätkurser presenterades av sina kursledare.

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2016-05-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?