Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utveckling av en möjlig programöverskridande statistikmodul

För en filminspelning av seminariet, scrolla ner till slutet av sidan!

Ola Hammarsten, institutionen för biomedicin, berättar om hur han undervisar i statistik utan att använda matematiska formler. Resultaten är goda. Han tror att konceptet med mindre modifieringar kan användas även på andra program.

Ola beskriver seminariet så här:

Kurser i statistik är ett sorgebarn på de flesta program. Många studenter upplever att de inte förstår. De får det som kallas ”statistical anxiety”, en aversion mot att studera statistik. Studier visar att matematiken i statistikkurserna gör studenterna nedstämda. Goda utfall som att studenterna kan använda kunskaperna för att lösa statistiska problem i vardagen minskar ju mer matematik man använt.

Med dagens datorer kan man lätt simulera de flesta statistiska metoder utan att använda matematiska formler. Magin ligger inte i matematiken utan i sannolikhetsbegrepp, som kan beskrivas utan matematik om man vill.

Under 2011 fick jag uppdraget att utveckla en statistikkurs på läkarlinjen. Kursens fokus skulle vara att förstå och i andra hand kunna utföra statistiska beräkningar. I kursen används det pedagogiska IT-verktyget MÖBIUS.

Kursen är baserad på fyra moduler, där varje modul har en inledande föreläsning, följd av grupparbeten där studenterna får lösa praktiska problem. Studenterna presenterar gruppvis sina data och tolkningar i en miniföreläsning. Det är min upplevelse att förståelsen kommer då studenten själv gör något och utsätts för pressen att kunna förklara för andra. Detta är kursens pedagogiska hjärta.

Under kursernas gång har studenterna givit mig tips via skriftliga utvärderingar, utfrågningar och intervjuer. Ofta är de förändringar som studenterna föreslagit riktiga guldkorn som med åren har lett till en statistikkurs som många studenter tackar mig för – ”för första gången har jag förstått något”.

Jag tror att konceptet med mindre modifieringar kan användas på andra program.

Datum och anmälan

I nuläget är inga nya seminarietillfällen inplanerade.

Om Ola Hammarsten

Ola Hammarsten är överläkare och ämnesprofessor vid avdelningen för klinisk kemi. Han leder kursen Medicinsk statistik/BF3 LÄG054 på läkarlinjen. Han är även adjungerad professor vid Newcastle University i Australien och ledamot i European Society of Cardiology (ESC).

Läs mer om Ola Hammarsten
 


Stillbildsfoto ovan: VICTOR FALK


Se en inspelning av seminariet

Inspelning 26 februari 2019

Snabbval

Kontaktinformation

Pedagogisk utveckling och interaktivt lärande (PIL)

Box 300, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Pedagogen Hus A, Västra Hamngatan 25, Plan 1

Telefon:
031-786 0000 (vx)

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2021-11-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?