• Ny magisterexamen i högskolepedagogik

[2023-02-01] Från och med i höst kan forskare och lärare ta en magisterexamen i högskolepedagogik vid Göteborgs universitet. - Det känns väldigt roligt att kunna erbjuda den här möjligheten till alla som vill fortsätta utveckla sin pedagogiska kompetens, säger Sylvi Vigmo, som leder arbetet med den nya utbildningen.

• Filmer om AI-genererade texter

[2023-01-12] Den nya AI-tekniken kan producera alltmer avancerade texter. Det har förändrat spelplanen för universitetets lärare, framför allt när det gäller examination. PIL-enheten har producerat två filmer om den nya tekniken och hur man som lärare kan förhålla sig till den.

• Högskolepedagogik 1 (PIL101) ges som moduler under 2023

[2022-09-30] Under 2023 kommer PIL-kursen Behörighetsgivande högskolepedagogik 1: Baskurs (PIL101) att ges i form av moduler. Upplägget med moduler är ett pilotprojekt under två terminer.

• Lästips: Ny bok om aktiva lärosalar

[2022-09-08] Nu finns det en högskolepedagogisk bok på svenska om undervisning i aktiva lärosalar. "Använd rummet: högskolepedagogiska metoder för aktiva lärosalar" är sammanställd av Sara Uhnoo, Christel Backman, Noomi Asker och Veronica Alfredsson, välbekanta namn för deltagare i GU:s nätverk för aktivt lärande och ALC.

• Filmtips: Ett australiskt perspektiv på högskolepedagogisk utveckling med digitala verktyg

[2022-08-29] Liisa Uusimäki har besökt Swinburne University och spelat in fyra filmer om hur universitetet arbetar med högskolepedagogisk utveckling och digitala verktyg.

• Tre nya excellenta lärare utsedda

[2022-08-22] Ingrid Henriksson, Tove Edmar Lagerberg och Lars Börjesson, alla tre vid Sahlgrenska akademin, har utsetts till excellenta lärare vid Göteborgs universitet.

• Nya högskolepedagogiska texter om plagiering

[2022-06-15] Malin Nilsen har gjort en enkätstudie om plagiering och plagieringsförebyggande arbete i högre utbildning. Allison Östlund har utforskat hur procedurerna för disciplinära åtgärder vid plagiering samspelar med undervisningen om akademisk integritet. Texterna finns publicerade i PIL-serien Högskolepedagogiska texter.

• Manuell transkriberingstjänst i GU Play

[2022-02-04] Sedan en tid tillbaka finns maskintranskribering av video- och ljudfiler som tjänst i GU Play för alla anställda. Nu kompletteras den tjänsten med möjlighet att köpa professionell manuell transkribering.