Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Artikel i GU-Journalen: "Spökskrivare ett nytt sätt att fuska"

Nyhet: 2017-11-16

I senaste numret av GU-Journalen (5/2017) intervjuas Sonja Bjelobaba om akademisk integritet. Plagiering är den vanligaste formen av fusk men det nya hotet är spökskrivare, berättar hon i artikeln.

Sonja Bjelobaba är pedagogisk utvecklare vid PIL-enheten och systemförvaltare för textmatchningssystemet Urkund. Hon ingår i en projektgrupp för ett globalt projekt som undersöker studenters syn på spökskrivare.

– Vi ska undersöka studenternas syn på köp av uppsatser. Det räcker ju med en sökning på Google för att se hur lätt det är att kontraktera en spökskrivare, framförallt på engelska finns det en marknad, säger hon i artikeln.

– För att komma åt problemet måste vi utveckla nya examinationsformer. Acceptera inte en färdig uppsats i handen, den kan vara köpt. Be istället studenten skriva en loggbok för att visa hela processen och diskutera uppsatsen. Upprepa inte heller tidigare examinationsfrågor och ställ inte frågor som det tar några minuter att googla fram.

I anslutning till artikeln finns även en rapport från det GU-besök som en serbisk delegation gjorde under tre dagar i oktober. Delegationen tog intryck av GU:s fördjupade arbete med akademisk integritet.

– Vi är djupt imponerade av GU och vill gärna använda dess resurs i akademisk integritet som modell för en liknande nationell satsning i Serbien, säger landets vice utbildningsminister Vesna Mandic som ingick i delegationen.

Läs båda artiklarna här

AV:
031-786 24 83

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2016-02-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?