Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Den första excellenta läraren utsedd vid Göteborgs universitet

Nyhet: 2015-09-24

Fem frågor till Anne Farewell som antagits som den första excellenta läraren. Anne Farewell är mikrobiolog vid institutionen för kemi och molekylärbiologi. Hon är den första i sitt slag som antas som excellent lärare vid Göteborgs universitet.

1) Vad innebär det att vara en excellent lärare?

Nyckeln till att vara en mycket bra lärare generellt tror jag är att man kontinuerligt strävar efter att hela tiden förbättra sin egen undervisning. Jag slutar aldrig att vilja förbättra min undervisning, hör jag om en ny undervisningsteknik så vill jag pröva den för att se om den kan hjälpa studenterna att lära sig bättre.

Det andra som också är betydelsefullt för mig är att jag ser det som ett privilegium att få undervisa studenter på universitetet och jag vill göra mitt bästa för att stödja och hjälpa dem.

För att antas till ”excellent lärare” måste man dessutom uppfylla många formella krav till exempel när det gäller egen utbildning, ledarskap och erfarenhet av att utforma kurser på olika nivåer för studenterna.

2) Vad undervisar du i?

Jag har undervisat i mikrobiologi och molekylär mikrobiologi i många år, ämnen som är nära relaterade till min forskning och som har en särskild plats i mitt hjärta. De senaste fem åren har jag också hållit i en kurs där jag har lärt ut naturvetenskaplig pedagogik till andra lärare vid Göteborgs universitet. Det har varit ett mycket givande jobb som jag märker har inverkat på undervisningen inom hela fakulteten och inte bara på mina egna kurser.

3) Har du några särskilda pedagogiska knep?

Ja, lyssna och lär av studenterna. Jag använder många aktiva lärtekniker, där studenterna inte bara passivt får lyssna på mina föreläsningar utan där de även aktivt arbetar med material både på kursen och hemma. Allt detta gör det lättare för mig att se om studenterna har några problem med studierna och förstå hur jag kan hjälpa dem.

4) Hur ser du på att vara den första excellenta läraren?

Jag hoppas att jag är den första i raden av många! Jag skulle vilja att Göteborgs universitet får ett rykte om sig för excellent lärande. Den nya titeln ”excellent lärare” tycker jag är ett bra sätt att belöna forskare som också är bra pedagoger. Ofta får pedagogiken sitta i baksätet medan forskningen är på förarplats, men båda är nödvändiga för ett väl fungerande universitet.

5) Du utvidgar för närvarande din undervisning till att även innehålla öppna online-kurser om problemet med antibiotikaresistens. Hur fungerar det?

Jag skapar öppna online-kurser där en bredare publik kan få möjlighet att lära sig mer om antibiotikaresistens. Den första delen av kursen testas just nu och den kommer att bli tillgänglig för allmänheten senare i år. Jag arbetar med andra forskare vid Göteborgs universitet för att göra kursen till en del av vår gemensamma kunskapsbank om antibiotikaresistens.

Kontakt:
Anne Farewell, universitetslektor vid institutionen för kemi och molekylärbiologi, Göteborgs universitet
Tel: 031-786 2583, E-post: anne.farewell@cmb.gu.se

 

AV:

Artikeln publicerades först på: science.gu.se

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2016-02-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?