Nyhet: 2016-10-17
Tomas Grysell är ny chef för enheten för pedagogisk utveckling och interaktivt lärande (PIL) efter Bengt Petersson. Tomas tillträdde jobbet den 12 oktober. Här svarar han på frågor om sin bakgrund och sina ambitioner.
Vem är du?
– Jag är en person som brinner för det jag gör. Under de senaste åren har jag jobbat med att möta och utveckla forskarhandledare och arbetat med det fysiska rummet för lärande. Jag har även sysslat med icke-traditionella pedagogiska akademiska modeller som t.ex. gestaltning.
– Jag är född och uppvuxen i Umeå. En "äkta norrlänning”, det är en del av min personlighet. Mina barn och barnbarn bor kvar i Umeå. Jag började min akademiska karriär vid Umeå universitet, först som pedagog. Efter disputationen 2002 blev jag headhuntad som pedagogisk utvecklare till Universitetspedagogiskt centrum, som då var nystartat. 2009 blev jag erbjuden ett gästlektorat vid Uppsala universitet. 2012 började jag jobba halvtid vid Göteborgs universitet, och från våren 2014 har jag jobbat här på heltid.
Det fanns fler sökande till uppdraget som chef. Varför gick jobbet till dig, tror du?
– För att jag har en stor kompetens. Jag är en av dem i landet som har jobbat längst med högskolepedagogiska frågor. Jag kan verksamhetens innehåll.
Hur vill du utveckla PIL?
– PIL har väldigt många åtaganden som vi måste ro iland med hög kvalitet. Den första tiden blir det viktigt att prioritera och hitta strategier. Därutöver vill jag stärka PIL och göra det till en tydligare enhet, både för oss som jobbar där och för andra. Strategiskt vill jag jobba mer med utveckling av pedagogiken, exempelvis genom den pedagogiska akademin och vår konsultativa verksamhet. Jag vill också att PIL:s verksamhet ska bli mer vetenskapligt baserad.
Varför ska GU:s lärare bry sig om vad PIL gör?
– För att PIL erbjuder tid och plats för lärarna att diskutera och utveckla den pedagogiska delen av sin profession. Det är viktigt att få diskutera sin yrkesroll, och många lärare har inte möjlighet till det i sin vardag. PIL är ett forum där man högt och lågt kan diskutera frågor som rör det pedagogiska arbetet.
– Vi stödjer också lärarna i deras pedagogiska utveckling. Dessutom hjälper vi till att synliggöra för dem hur de själva arbetar. Vi använder teoretiska pedagogiska modeller och hjälper lärarna att sätta ord på det de gör.
Hur tycker du att GU skiljer sig från universiteten där du har varit tidigare?
– Umeå universitet är ungt, samlat och familjärt. Uppsala är tydligt påverkat av sina gamla anor, med en mycket stark vetenskaplig hierarki. GU har likheter med båda. Den vetenskapliga hierarkin är inte så stark som i Uppsala, men däremot tycker jag att det finns en väldigt stark administrativ hierarki.
Text: OLOF SIVERBO
Bild: ALLAN ERIKSSON
FAKTA TOMAS GRYSELL
Ålder: 55 år
Bor: Villa i Kinna
Pedagogiska förebilder: Augusto Boal, Lev Vygotskij, Paulo Freire
Läser: Deckare
Favoritmusik: Allt utom heavy metal och punk!
Andra intressen: Resor, barnbarnen, film (gärna Disney eller fantasy)