Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Första excellenta läraren vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten utnämnd

Nyhet: 2016-12-19

Annika Bergviken Rensfeldt.Fyra frågor till Annika Bergviken Rensfeldt, proprefekt och lektor i pedagogik med inriktning mot lärande och IT vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, som är den första vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten som utnämnts till excellent lärare.

Vad betyder utnämningen för dig?
– Den är ett erkännande av det jag gjort för att sprida intresset för högskolepedagogiska frågor bland kollegor och studenter genom undervisning, forskning och utvecklingsarbete.

Vad kan verksamheten vid fakulteten och övriga universitetet vinna på att det utnämns excellenta lärare?
– Förhoppningsvis kan det uppmärksamma universitetslärares utbildningsinsatser mer, men också bidra till ett kollektivt samtal om pedagogiska frågor och syftet med högre utbildning, inte minst för att bidra till social förändring.

Universitetets excellenta lärare inbjuds till en pedagogisk akademi, ett fakultetsöverskridande kollegialt nätverk för pedagogisk utveckling vid universitet. Vad betyder detta konkret?
– Jag hoppas nätverket kan påverka i de utmaningar många universitetslärare står inför, som hög arbetsbelastning periodvis, krav på att forskningsförankra och utveckla sin undervisning. Kan nätverket hitta former för att driva och bjuda in till sådana frågor tror jag det kan bli en viktig kraft.

Vad hoppas du kunna utveckla inom ramen för den tid för utvecklingsarbete som excellenta lärare erbjuds?

– En fråga jag för tillfället ägnar mig åt är hur lärares arbete förändras i och med digitaliseringen och när en stor del av arbetet läggs ut på så kallade lärplattformar eller mer publikt i sociala media. Här väcks frågor som intresserar mig kring utbildning: övertron på teknologi i utbildning, teknologins begräsningar men också oväntad och påhittig användning av digital teknologi, frågor om öppenhet och för vem och vilka intressen utbildning och kunskap ska göras öppen och tillgänglig.

För ytterligare information, kontakta Annika Bergviken Rensfeldt, annika.bergviken-rensfeldt@ped.gu.se, 031-786 2823

Läs mer om excellent lärare (PIL:s webbplats)

AV:

Artikeln publicerades först på: uf.gu.se

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2016-02-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?