Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

GU-Journalen om Canvas och om ALC-nätverket

Nyhet: 2019-06-20

I nr 3/2019 intervjuar GU-Journalen systemadministratören Adam Casserly om införandet av Canvas vid universitetet. I samma nummer finns ett reportage om nätverket för aktivt lärande och Active Learning Classrooms.

Lärplattformen Canvas är betydligt mer användarvänlig och intuitiv än föregångaren GUL, menar Adam Casserly i intervjun.

– Det jag gillar är att det går att dela lärarresurser med varandra, antingen i mindre grupper eller med hela världen.

Adam Casserly ingår i införandegruppen (INCA) som ger support och håller kurser för GU-personal.

– Canvas är egentligen lätt att lära sig på egen hand. All personal har tillgång till en testkurs som de ser på sin startsida i Canvas. Genom hjälpmenyn kommer alla åt det utbildningsmaterial som vi har tagit fram. Men lärare och lärarlag kan också vända sig hit för att få hjälp och stöd eller besöka våra Canvas-stugor. Målsättningen är att det ska vara en gradvis övergång som känns rimlig.

Intervjun med Adam kan läsas här: Nu införs Canvas på GU

Funkar inte på Kuba

En brist hos Canvas är dock att lärplattformen inte kan användas på Kuba. Detta uppmärksammas av Håkan Karlsson, professor i historia, i debattartikel med titeln GU borde stå fritt från USA:s embargopolitik i samma nummer. Han konstaterar att GU-anställda som försöker använda Canvas på Kuba möts av ett meddelande om att webbplatsen inte kan öppnas eftersom landet är föremål för handelsrestriktioner med USA.

Han skriver: ”Men även om det är få GU-anställda som kommer att använda Canvas från Kuba, kvarstår frågan varför vi som anställda på GU tvingas att bli spelbrickor i USA:s embargopolitik gentemot Kuba?”

GU:s upphandlingschef Eva Nordlund svarar i en replik att universitetets upphandlingar alltid görs utifrån det samlade verksamhetsbehovet. ”Inga upphandlingar eller deras krav/kriterier kan eller bör vara föremål för internationella handelspolitiska frågor”, skriver hon.

Läs debattartikeln och Eva Nordlunds replik här

ALC-nätverk för stöd, tips och inspiration

I GU-Journalen nr 3/2019 finns även ett reportage från en träff med nätverket för aktivt lärande och Active Learning Classrooms. Träffen hölls i maj på Studietorget vid Campus Linné, som är den största av universitetets ca tio ALC-salar. I artikeln berättar Svante Eriksson, pedagogisk utvecklare vid PIL, att intresset för att undervisa i ALC-sal växer stadigt.

– Många blev snabbt intresserade av att undervisa i denna sal och beläggningen har varit god i vår. Även om det bara finns ett tiotal salar idag kommer det säkert bli fler och det planeras för det i de kommande nybyggnationerna på Humanisten, Handelshögskolan och Naturvetenskapliga fakulteten. Men det måste inte vara så high-tec som här, utan det viktigaste är möblerna och att det finns en whiteboard vid varje bord.

En annan av de aktiva medlemmarna i nätverket är Christel Backman vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap. Hon är mycket positiv till att undervisa i ALC-sal.

– Som lärare är man ju van att föreläsa men här kan jag inte prata i mer än 10–15 minuter, sedan måste jag aktivera studenterna. Det har gjort mig till en bättre lärare.

Läs hela artikeln här: ALC-nätverk inspirerar

Läs mer om nätverket

AV:

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2016-02-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?