Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Högskolepedagogik 1 (PIL101) ges som moduler under 2023

Nyhet: 2022-09-30

Under 2023 kommer PIL-kursen Behörighetsgivande högskolepedagogik 1: Baskurs (PIL101) att ges i form av moduler. Upplägget med moduler är ett pilotprojekt under två terminer.

Onsdagen den 19 oktober öppnar PIL-enhetens högskolepedagogiska vårkurser för anmälningar. Baskursen PIL101 ges dock inte som en traditionell kurs. Under våren ges den i stället i form av fyra moduler:

  • Introduktion till högskolepedagogik
  • Legala modulen
  • Minilektion
  • Undervisningsskiss

Introduktionen måste läsas först. Övriga tre moduler kan läsas i valfri ordning, under den tidsperiod som passar deltagaren bäst. Sammantaget innehåller dessa fyra moduler i princip samma innehåll som den tidigare PIL101-kursen. Alla fyra är obligatoriska för att deltagaren ska bli godkänd för intyg.

Från höstterminen 2023 kommer utbudet av moduler att utökas. Deltagarna kommer att kunna välja moduler utifrån behov och intresse. För att kunna ansöka om intyg krävs då att deltagaren väljer moduler enligt vissa riktlinjer, så att alla lärandemål blir avklarade.

Under 2023 erbjuds PIL101 enbart som moduler, inte som en traditionell kurs. Enda undantaget är Naturvetenskapliga fakultetens PIL101-kurs för doktorander (NFNF303), som ges som en traditionell kurs under våren 2023.

Mer om modulerna

Beskrivningar av modulerna hittar du på webbsidan för PIL101.

Som kursdeltagare kan du välja om du vill läsa modulerna på campus eller online. De kan läsas både på engelska och svenska. Varje modul kommer att erbjudas vid fyra–sex tillfällen under våren. Tidsperioder och scheman för de olika tillfällena publiceras senast den 19 oktober på webbsidan för PIL101.

Val av tidsperioder gör du när du ansöker till modulerna. De öppnar för ansökningar den 19 oktober.

Övriga PIL-kurser

Under 2023 är det bara PIL101 som ges i form av moduler. Övriga kurser påverkas inte utan ges på traditionellt sätt. På sikt kan det bli aktuellt med en övergång till modulsystem även för dessa kurser.

Tillhör du Sahlgrenska?

Även de som tillhör Sahlgrenska akademin (eller VG-regionen) ansöker till modulerna från webbsidan för PIL101. (För kurserna PIL102, PIL103 och PIL201 finns däremot ett särskilt formulär för dem som tillhör Sahlgrenska/VGR.)

Höstterminen 2023

Från höstterminen 2023 planeras utbudet av moduler att utökas, till exempel med kortare moduler kring undervisningsmetoder och längre moduler som ger möjlighet till fördjupat kollegialt utbyte kring olika undervisningsupplägg. Vidare kommer fakulteterna att kunna skapa egna moduler, exempelvis med ämnesdidaktiskt fokus. För mer information, kontakta Mattias von Feilitzen.

Undrar du något?

Om du har frågor kring övergången till moduler är du välkommen att höra av dig till oss på PIL-enheten på adress pil@gu.se

AV:

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2016-02-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?