Nyhet: 2019-03-05
Göteborgs universitet har under åren 2015–2018 genomfört en stor satsning för att höja kvaliteten på det digitala stöd som universitetets lärare erbjuds att använda i sin undervisning. Strax före jul avslutades projektet Infrastruktur för nätburen undervisning och blended learning (INU), som har tagit fram en rad nya digitala undervisningsnära tjänster.
Projektet har genomförts av PIL-enheten i nära samarbete med Gemensamma förvaltningen, och fokus har varit att utveckla och modernisera Göteborgs universitets digitala lärmiljöer.
Bland de tjänster som nu finns på plats märks videosalar för distansundervisning och inspelning, ett system för digitala tentor (DISA), lokala inspelningsrum, mobil ljud- och videoutrustning samt rum för aktivt lärande (ALC-salar) – läs mer nedan!
Som en fortsättning på INU startade i januari det nya projektet Digital kompetens i undervisning och examination vid Göteborgs universitet (DigiKomp). Satsningen ska uppmuntra lärare till en ökad användning av digitala verktyg i undervisningen. DigiKomp-projektet kommer att arbeta med inspiration och kompetensutveckling av olika slag, exempelvis seminarier och filmer.
Du som vill komma igång med de nya tjänsterna kan redan nu få stöd och hjälp i form av kurser/workshoppar, handledning och support. Dessutom kan du hitta instruktioner, guider och tips på webben. Följ länkarna för mer information.
I videosalarna kan lärare på egen hand arbeta med föreläsare eller studenter på distans, direktsända en föreläsning via webben eller spela in sin föreläsning. Videosalar finns på Artisten, Botan, Geovetarcentrum, Handelshögskolan, Humanisten, Hälsovetarbacken, IT-fakulteten, Medicinareberget, Medicinarelängan, Mediehuset, Pedagogen, Sappören och Valand samt i Kristineberg och på Tjärnö.
Digital examination innebär en digitaliserad examinationsprocess där allt från studentens tentamensanmälan och lärarens examinationsfrågor till tentan i skrivsalen och lärarens rättnings- och bedömningsarbete genomförs med hjälp av ett digitalt systemstöd.
Läs mer om digital salstentamen (DISA)
Vill du på egen hand spela in en kortare kursintroduktion, en instruktionsfilm eller andra delar av din undervisning så att studenterna kan ta del av detta för repetition eller hemarbete? Nu finns inspelningsrum som lärare själva bokar för att göra inspelningar med god kvalitet. Redigeringsmöjligheter och så kallad greenscreen finns.
När lärosalen saknar teknisk utrustning och du som lärare behöver jobba med videomöte kan du låna bärbar utrustning via campusservice.
Läs mer om mobil ljud- och videoutrustning
Vid Göteborgs universitet finns nu ett tiotal lärosalar som är utformade enligt ALC-konceptet (Active Learning Classroom). Salarnas utformning uppmuntrar till studentcentrerat lärande och aktiva metoder för lärande och undervisning.