Nyhet: 2020-03-30
Vilket är ditt bästa råd till de lärare som är ovana vid digital undervisning?
– Utgå från Canvas och Zoom, de räcker långt. I Zoom finns exempelvis Breakoutrooms där studenterna kan delas in i olika grupper. Läraren kan gå mellan grupperna och stötta eller svara på frågor men också samla ihop alla studenter i samma virtuella rum, exempelvis för en gemensam avslutning. Det är ett exempel på när digitala lösningar till och med fungerar bättre än att träffas i verkligheten eftersom lärare i en stor lektionssal inte har samma möjlighet att upptäcka vilka studenter som behöver hjälp.
– En annan Zoomfunktion är en digital whiteboard där man kan skriva direkt på sin mobil eller platta. Alla medverkande i mötet kan läsa anteckningarna i realtid men även spara ner dem för senare studier. Det krävs ingen app eller något särskilt program för att använda funktionen.
Tycker du att lärare annars är för dåliga på att använda digitala möjligheter?
– Nej, det tycker jag inte. Man är den lärare eller student man är men utifrån förutsättningarna görs enormt mycket och snabbt nu av både lärare och studenter. All undervisning går heller inte att göra digitalt. Även om det finns så kallade remote laboratories, där man labbar på distans, är det inte samma sak som att göra experiment i verkligheten. Fältstudier är ett annat område som kan vara svårt att digitalisera.
Tror du att coronakrisen kommer att ändra inställningen till digital undervisning?
– Jag tror aldrig att vi har pratat så mycket om undervisning och om vad vi gör i klassrummen som nu och vi fortsätter hela tiden att hitta nya kreativa lösningar på olika problem. De här diskussionerna kommer att leda till positiva förändringar, där digitala lösningar kanske blir vanligare som komplement till övrig undervisning. Men människan är en social varelse, att vi träffas är ändå grundbulten i vår undervisning.
Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se