Nyhet: 2019-01-23
På institutionen för svenska språket betraktas Canvas som ett verktyg för att förbättra undervisningen. Införandet av den nya lärplattformen ses som en naturlig del i det pedagogiska utvecklingsarbete som redan pågår vid institutionen. Ett arbete som svetsat samman lärarna och lagt grunden för en smidig övergång från GUL.
I början av 2019 kommer institutionen för svenska språket att flytta in de flesta av sina kurser i nya lärplattformen Canvas. Och institutionen har krattat manegen för ett smidigt införande. En av nycklarna är interna superanvändare. Tre lärare och två administratörer har fått möjlighet att ägna mycket tid åt att lära sig alla finesser i Canvas, för att sedan kunna hjälpa sina kolleger.
En annan nyckel till en smidig övergång är det systematiska pedagogiska utvecklingsarbete som bedrivs vid institutionen sedan 2016. Satsningen har lagt en stabil grund för förändringar, menar studierektor Robert Sjöberg.
– Vi var fyra studierektorer som drog igång utvecklingsarbetet tillsammans med utbildningsansvarig och prefekt. Eftersom institutionen inte arbetat så här tidigare var vår prefekt osäker på hur lärarnas intresse skulle vara. ”Jag tror att de kommer att älska att prata om sin undervisning och det pedagogiska arbetet!” svarade jag.
Studierektorerna lade upp ett program med sex lärarlagsmöten om året, med olika teman. Man utgick från universitetets pedagogiska idéprogram, vilket gav stabilitet och en tydlig struktur.
– Nu känner vi att arbetet har svetsat oss samman, både oss studierektorer och institutionens kollegium, säger Robert Sjöberg.
När sedan Canvas introducerades vid GU våren 2018 bestämde sig Robert och hans kolleger för att nappa direkt.
– Vi ser Canvas som ett pedagogiskt verktyg på ett helt annat sätt än GUL, som mest har varit en kommunikationsplats. Vi bestämde oss för att ägna höstterminens lärarlagsmöten åt Canvas.
Robert Sjöberg frågade institutionens lärare om några ville vara piloter och testa den nya lärplattformen. Tre lärare anmälde sig och fick utrymme i sin tjänst för att skaffa sig en stor kompetens kring Canvas. De gick kurser och testade den nya plattformen i två egna kurser. Vid behov har de fått stöd av införandegruppen (INCA) vid PIL-enheten, bland annat via distansmötesverktyget Zoom.
Allra störst roll tog Maia Andreasson, lektor vid institutionen.
– Maia är alltid intresserad av sånt här. Hon utnyttjade GUL till fullo och hon jobbar med blended learning och flipped classroom, och hon gör mycket filmer. Och hon gör det väldigt bra, säger Robert Sjöberg.
De tre piloterna har sedan delat med sig av sina kunskaper under höstterminens lärarlagsmöten. Det första mötet var en introduktion och de två följande har varit workshoppar, där lärarna tillsammans har fått skapa sina kurser som ska ges under våren 2019. Och responsen från kollegerna har till största delen varit positiv, berättar Robert Sjöberg:
– Lärarna är alltid på!
Läs mer:
Pedagogiskt idéprogram vid Göteborgs universitet (reviderat i maj 2018)