Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär
 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!
Öppna nätbaserade kurser lanseras i pilotprojekt

Nyhet: 2021-09-27

I dag lanserar Göteborgs universitet sex öppna nätbaserade kurser, riktade till en bred allmänhet. Kurserna spänner från antibiotikaresistens och hållbar utveckling till filmberättande. De flesta av kurserna kan genomföras i egen takt. Kurserna har tagits fram inom pilotprojektet DURK.

Den som vill delta behöver inte genomföra någon ansökningsprocedur, det räcker att anmäla sig. Kurserna är avgiftsfria och även kursmaterialet är kostnadsfritt. Det finns inga särskilda krav på förkunskaper. Kurserna ger inga högskolepoäng.

– Kurserna riktar sig lite extra till studieovana personer som annars inte söker sig till universitetet. Vår utgångspunkt är att fler grupper i samhället ska få möjlighet att ta del av universitetets undervisning och forskning, säger Maria Sunnerstam, tf projektledare.

Kurserna är utformade av lärare vid sex olika fakulteter och ligger i en särskild Canvas-installation. I några av kurserna bestämmer deltagaren studietakten själv, medan andra är mer uppstyrda. I några kurser har deltagarna tillgång till lärare, i andra kurser förväntas den som deltar vara självgående.

Kurserna är redan öppna för anmälan. Två av dem kan påbörjas från den 1 oktober, tre från den 1 november. Den sjätte kursen har snarare formen av öppen resurs än traditionell kurs. Den finns tillgänglig redan nu.

Följande kurser ingår i satsningen:

  • Filmisk gestaltning – rytm
  • Hållbar utveckling genom turism och evenemang
  • The Problem of Antibiotic Resistance
  • Teaching and Learning About Sustainability
  • Lifestyle Habits – an Introduction to Physical Activity and Health
  • Verktygslåda för hållbart studieliv (öppen resurs)


Pilotprojektet kommer att utvärderas vid årsskiftet 2021/22. Utvärderingen ska i sin tur resultera i förslag för fortsatta aktiviteter vid Göteborgs universitet.

Finansieringen för DURK (Delningskultur för utbildning, rekrytering och kunskapsutveckling) kommer från regeringens satsning på stärkt distansutbildning och fler öppna kurser vid universitet och högskolor. I DURK-projektets uppdrag ingår att utveckla modeller och strukturer för öppen, nätbaserad och avgiftsfri utbildning.

Läs mer om kurserna här

AV:

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2016-02-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?