Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Rapport: Hur känd är titeln excellent lärare och den pedagogiska akademin?

Nyhet: 2021-06-23

PIL-enheten har undersökt hur känd titeln excellent lärare och den pedagogiska akademin är bland universitetets studenter och lärare. Ambitionen var även att få en bild av hur de tillfrågade grupperna ser på lärartiteln och den pedagogiska akademin och om de anses kunna påverka undervisningens kvalitet och status.

Frågor som ofta återkommer, både inom Göteborgs universitet och vid andra lärosäten, är om de excellenta lärarnas pedagogiska kunnande och utvecklingsarbete verkligen gör skillnad? Om de påverkar och utmärker sig i den dagliga pedagogiska praktiken och om deras kompetens når ut och kommer kollegor och studenter tillgodo?

Med inspiration från denna typ av frågor har Susanne Persson och Tomas Grysell vid PIL-enheten genomfört en mindre undersökning bland lärare och studenter. Resultaten från studien finns nu redovisade i en rapport. Förhoppningen är att resultaten ska ge en fördjupad förståelse och bättre kunskap om hur verksamheten ser på excellent lärare och den pedagogiska akademin.

Infördes av rektor 2014

Titeln excellent lärare infördes av rektor 2014 i syfte att stödja den pedagogiska utvecklingen vid Göteborgs universitet. Samtidigt beslutade rektor att en pedagogisk akademi skulle inrättas. I beslutet står att akademin ska få stöd av excellenta lärare som inbjuds och uppmuntras att delta.

De första excellenta lärarna utnämndes 2015. Sedan dess har sammanlagt 34 personer tilldelats titeln (juni 2021). Den pedagogiska akademin kan i dag beskrivas som en diskurs snarare än som ett aktivt nätverk.

Läs mer

Länk till rapporten:

Excellenta lärare och pedagogisk akademi vid Göteborgs universitet. Hur känd är titeln och akademin bland lärare och studenter? (2021)

Läs mer om titeln excellent lärare

Läs mer om den pedagogiska akademin

AV:

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2016-02-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?