Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tre frågor till Jonas Enger om Active Learning Classroom

Nyhet: 2016-09-01

- Vår ambition är att använda klassrummet så mycket som möjligt i utbildningen, säger Jonas Enger som här förevisar klassrummet för institutionens personal.

I och med terminsstarten invigs institutionen för fysiks första så kallade Active Learning-klassrum. Jonas Enger har varit ansvarig för arbetet med att bygga upp rummet, som ger nya möjligheter att utveckla undervisningen.

Allting i salen har hjul så att det enkelt går att anpassa salen för olika sorts undervisningsformer.Vad är ett Active Learning-klassrum?
- Ett Active Learning Classroom, ACL, sätter den fysiska lärmiljön i fokus, det vill säga lokalen och hur den är utrustad. Det rör sig om saker som att borden är runda och utformade för att främja ett kollaborativt lärande, att det finns whiteboards för att anteckna och diskutera runt som även fungerar som avskärmare mellan borden för att det ska gå att diskutera avskilt i mindre grupper, och att det är en tv-skärm vid varje bord där det går att visa filmer och andra digitala media. Allt är dessutom monterat på hjul så det är alltid lätt att möblera om salen och optimera för varje givet undervisningstillfälle.

Vad innebär det för institutionens utbildning?
- Det ger många helt nya möjligheter för lärande och hjälper läraren att prova fler grepp inom undervisning. Studentaktiviteten blir högre, det ökar gruppdynamiken, och det underlättar avsevärt för varierad undervisning. Om jag som lärare till exempel har sett en film från ett annat universitet eller själv spelat in något så kan jag låta studenter titta på den före en lektion, och under lektionen så får de sitta i grupper och diskutera frågor kring vad de sett och strukturera upp sina funderingar på whiteboarden – sedan kan vi rulla undan skärmarna och ha en gemensam gruppdiskussion. Det blir förstås lite jobbigare för studenterna för de måste vara aktiva och det går inte att sova sig igenom en lektion, men de lär sig också mer!

Tv-skärmar vid varje bord gör det möjligt att visa filmer och andra digitala media och använda dem aktivt i undervisningen.Hur mycket och till vad kommer rummet att användas?
- Vår ambition är att få med det i så mycket som möjligt av utbildningen, vi arbetar med den planeringen. Jag kommer själv att hålla kursern i miljöfysik i rummet. Vi för även dialog med lärare från institutionen för biologi och miljövetenskap om hur vi som lärare kan utbyta erfarenheter med att använda ett ALC-rum som gynnar inlärningen, och hur det kan finnas möjligheter till olika sorts utbyten mellan våra ämnesområden.

Vill du veta mer om Active Learning Classroom?

Välkommen att kontakta Jonas Enger:
jonas.enger@physics.gu.se, 031-786 9168

AV: Robert Karlsson. Foto: Bea Tensfeldt.

Artikeln publicerades först på: www.physics.gu.se

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2016-02-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?