Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Viktigt: Nya regler för video i undervisningen

Nyhet: 2020-10-06

Från den 23 september 2020 gäller nya regler för lärare som använder video i sin undervisning. Filmer som görs publika måste nu uppfylla krav på tillgänglighet genom att vara textade. I Canvas finns möjlighet att lägga ut filmer utan att de omfattas av dessa krav. Samtidigt är det viktigt för många studenter, särskilt de med funktionsnedsättning,  att undervisningsmaterial är tillgänglighetsanpassat.

Från den första januari 2019 gäller den så kallade tillgänglighetslagen, vilken bland annat har som syfte att ingen ska hindras från att använda digital offentlig service på grund av funktionsnedsättning.  Från den 23 september 2020 gäller lagen även för nyproducerat videomaterial, vilket påverkar de lärare vid universitetet som använder video i sin undervisning.  

Videor som publiceras på någon av Göteborgs universitets webbplattformar och är åtkomliga för allmänheten utan inloggning måste tillgänglighetsanpassas, bland annat genom att textas. Det innebär att videor som läggs upp som Unlisted/Olistad på GU Play omfattas av lagen. En video som endast ska vara tillgänglig för studenter som loggar in i Canvas behöver idag dock inte textas eller anpassas på annat sätt enligt tillgänglighetslagen.

När man laddar upp video till GU Play via Canvas blir videoklippen automatiskt publicerade som Private/Privat. De omfattas då inte av tillgänglighetslagens krav. För dessa “privata” videor måste man använda inbäddningsfunktionen som finns i Canvas och som är kopplad till GU Play. Använd aldrig direkta länkar till “privata” videor. Se instruktionsfilm Använda GU Play i Canvas.

Kom ihåg att det för många studenter är viktigt att du som lärare tillgänglighetsanpassar ditt undervisningsmaterial, oavsett var eller hur det publiceras. Detta gäller förstås i extra hög grad för studenter med funktionsnedsättning.

Mer information

Läs mer om att bädda in video i Canvas

Instruktionsfilmer om att använda GU Play i Canvas

Läs mer om textning

AV:

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2016-02-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?