Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Allmänt om de behörighetsgivande kurserna i högskolepedagogik

Den behörighetsgivande högskolepedagogiska utbildningen är ett kurspaket som består av tre kurser (HPE101, HPE102 och HPE103) om vardera 5 hp. Kurspaketet som helhet är utformat för att passa undervisande personal vid Göteborgs universitet.

Kursernas övergripande syfte är att ge högskolepedagogiska kunskaper i att formulera mål, att planera undervisning, att examinera samt att utvärdera studenters lärande.

OBS! Kurserna är endast öppna för dem som är anställda vid Göteborgs universitet, är antagna till forskarutbildning vid GU eller ämnar söka docentur vid universitetet.

Studiegång

Vi rekommenderar att man går HPE101 före HPE102, men det är inget krav. Däremot måste man ha godkänt betyg på både HPE101 och HPE102 för att få tillträde till HPE103.

Om kurserna

HPE101, Högskolepedagogik 1, baskurs, 5 hp

Den första kursen tar upp grundläggande förutsättningar för undervisning vid högskolan samt ger pedagogiska perspektiv på lärande och undervisning. Det är en obligatorisk kurs för lärare och för doktorander som undervisar vid Göteborgs universitet. 

Läs mer om HPE101

HPE102, Högskolepedagogik 2, områdesspecifik pedagogik, 5 hp

Den andra kursens övergripande syfte är att deltagarna ska utveckla sina kompetenser att på grundval av vetenskap och beprövad erfarenhet analysera, planera, diskutera och utveckla högskolans utbildning. Organiseringen och planeringen av kurs eller delkurs är i fokus.

Läs mer om HPE102

HPE103, Högskolepedagogik 3, självständigt arbete, 5 hp

Den tredje kursen har som mål att deltagarna ska skriva ett självständigt arbete som behandlar en högskolepedagogisk frågeställning. Dessutom diskuteras och problematiseras pedagogiskt arbete utifrån högskolepedagogisk vetenskaplig litteratur och områdesspecifika förutsättningar.

Läs mer om HPE103

Bakgrund

Förbundsförsamlingen vid SUHF (Sveriges universitets- och högskoleförbund) antog år 2005 en rekommendation om mål för den högskolepedagogiska utbildningen. I april 2016 antog förbundsförsamlingen en reviderad version av rekommendationen:

Rekommendation om mål för behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning samt ömsesidigt erkännande

Det ursprungliga förslaget till kurser vid Göteborgs universitet togs fram på uppdrag av Grundutbildningsberedningen (GRUB) och presenterades under våren 2007. Förslaget remissbehandlades och synpunkterna sammanställdes vid rektors kansli och presenterades i juli 2007 (jfr dnr G 8 2007/07).

De tre nu gällande kursplanerna i den behörighetsgivande högskolepedagogiska utbildningen utgår således från remissrundan och från det kursplanearbete som PIL-enheten utfört under 2008 och 2010. Sedan dess har återkommande revideringar gjorts.

Snabbval

Kursplaner

HPE101

HPE102

HPE103

Kurslitteratur

Aktuella litteraturlistor publiceras senast åtta veckor före kursstart på webbsidan Litteraturlistor för HPE-kurser.

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2019-11-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?