Kursen syftar särskilt till att ge grundläggande kunskaper om lärandeteorier, undervisningsmetoder och studenters lärande i högre utbildning.
Det kollegiala samtalet och erfarenhetsutbytet har en central roll i kursen. Med utgångspunkt från läraruppdraget behandlas även aspekter som likabehandling och etik samt lagar, förordningar och lokala styrdokument.
Allmän information om de behörighetsgivande kurserna i högskolepedagogik (PIL101, PIL102, PIL103)
OBS! Kursen är endast öppen för dem som är anställda eller har undervisningsuppdrag vid Göteborgs universitet, är antagna till eller genomför sin forskarutbildning vid GU eller ämnar söka docentur vid universitetet.
Omfattning: Kursen omfattar motsvarande 3,5 veckors heltidsstudier.
Kursplan PIL101 (öppnas i nytt fönster)
Aktuell litteraturlista publiceras senast åtta veckor före kursstart på webbsidan Litteraturlistor för PIL-enhetens kurser.
Antagningsprincip: Vi tillämpar antagningsprincipen "först till kvarn", dvs tidpunkten för inkommen fullständig ansökan.
Innan du ansöker ska du ha avtalat med prefekt/avdelningschef/motsvarande på din institution/enhet vid GU om att du läser kursen.
Tillhör du Sahlgrenska akademin (eller VG-regionen)? Då ska du använda ett särskilt ansökningsformulär. Sahlgrenskas ansökningsperiod för hösten: 28 mars – 1 maj. Läs mer: Antagningsrutiner för Sahlgrenska
Kursansvarig lärare: Håkan Fleischer
Kursstart: Onsdag 14 september
Övriga kursdatum: Se schema för campuskurs 1
Kursansvarig lärare: Elin Nordenström
Kursstart: Onsdag 14 september
Övriga kursdatum: Se schema för campuskurs 2
Kursansvarig lärare: Anna Thorén
Kursstart: Torsdag 22 september
Övriga kursdatum: Se schema för campuskurs 3
Nätkursen har inga träffar på campus.
Kursansvarig lärare: Fredrik Olsson
Kursstart: Torsdag 15 september
Datum för online-aktiviteter: Se schema för nätkursen
Denna kurs vänder sig speciellt till dig som är doktorand vid Naturvetenskapliga fakulteten. Kursen fokuserar på lärarrollen som labbhandledare, räkneövningsledare och fältarbetsledare och riktar sig framför allt till dig med liten undervisningsvana. Inom kursen kommer du tillsammans med andra doktorander att få öva på att planera, genomföra och analysera egen undervisning. Erfarenhetsutbyte, forskningslitteratur inom högskolepedagogik och regelverk/styrdokument ingår också. Kursen motsvarar och ger samma behörighet som PIL:s PIL101-kurser. Kursen ges på engelska men vänder sig även till svenskspråkiga.
Anställda vid Naturvetenskapliga fakulteten som inte är doktorander är välkomna att söka kursen men kan endast delta i mån av plats. Detsamma gäller för doktorander från andra fakulteter. Senast den 17 juni blir du som fått reservplats underrättad om du kommer att få plats på kursen eller inte.
Läs mer om NFNF303 på webbsidan om PIL101-kurser på engelska
Hösten 2022 ges PIL101 som campuskurs och nätkurs på engelska. Dessa kurser vänder sig i första hand till icke-svenskspråkiga.
För tillträde till kursen krävs kandidatexamen eller motsvarande.
PIL101 är en intygskurs. Alla moment är obligatoriska och kräver närvaro. Uteblir du kan du ta igen det momentet via en annan kurs samma termin, om det är möjligt. I vissa fall kommer det även att vara möjligt att lämna in en kompletterande uppgift som motsvarar momentet. För att bli godkänd för intyg krävs även att du uppfyller lärandemålen i kursens kursplan.
PIL101 infördes den 1 januari 2021 som ersättning för den poänggivande kursen HPE101, som då avvecklades. Innehåll och upplägg i PIL101 är detsamma som i HPE101 och kursen ger samma behörighet. Läs mer om övergången till intygskurser
Vi rekommenderar att du går PIL101 före PIL102. För att få tillträde till PIL103 krävs erhållet intyg från både PIL101 och PIL102 (eller godkänt betyg på HPE101 och HPE102). Läs mer
Kursplats erbjuds kostnadsfritt, under förutsättning att bokad plats utnyttjas. Läs mer om avgift för outnyttjad kursplats