Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Högskolepedagogik 2 vid Samhällsvetenskapliga fakulteten, 5 hp (HPE102)

Kursansvarig lärare: Ninni Carlsson
Skicka e-post till Ninni  |  Läs mer om Ninni
 

Kursplan HPE102 (öppnas i nytt fönster)

Aktuell litteraturlista publiceras senast åtta veckor före kursstart på webbsidan Litteraturlistor för HPE-kurser.

Antagningsprincip: Vi tillämpar antagningsprincipen "först till kvarn", dvs tidpunkten för inkommen fullständig ansökan.

Höstkursen 2019

Kursstart: Fredag 6 september
Övriga kursdatum: Se kursens preliminära schema
Mer information:
Se kursens öppna sida i Canvas

Beskrivning

Deltagarnas kunskaper och erfarenheter som universitetslärare, studerande och forskare utgör ett väsentligt innehåll i denna kurs. Kursen syftar till att utveckla kompetenser i att problematisera, analysera, granska och planera högskolans utbildning och kurser, på grundval av vetenskap och beprövad erfarenhet. I fokus är kursutveckling, genom arbete med kursers lärandemål, innehåll och arbetsformer, och med beaktande av områdesspecifika förutsättningar och villkor. Undervisning, bedömning, examination, den studerandes arbete på egen hand och relationerna dem emellan diskuteras ur olika perspektiv, jämte praktiska konsekvenser för studenters lärande av olika upplägg. 

Kursens undervisning syftar till att stödja deltagarnas lärandeprocesser och arbetet med examinationsuppgiften. Den består av kollegiala, kollaborativa samtal, med utbyte av deltagarnas erfarenheter och reflektioner genom problemformulerande och problemlösande aktiviteter i mindre och större grupper. Avsikten är att tillsammans arbeta praktiskt med, och reflektera över, kursinnehållet genom kreativa och återkopplande dialoger.

Examinationsuppgiften är utformad som löpande tillfällen under kursens gång att, självständigt och i grupp, utveckla en kurs. Uppgiften omfattar två dokument i vilka deltagarna beskriver, motiverar och problematiserar sin kursutveckling med hjälp av kurslitteraturen, annan relevant högskolepedagogisk litteratur och områdesspecifika förutsättningar och ramvillkor. I examinationsuppgiften ingår även ett slutseminarium.

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs kandidatexamen eller motsvarande.

OBS! Kursen är endast öppen för dem som är anställda eller har undervisningsuppdrag vid Göteborgs universitet, är antagna till eller genomför sin forskarutbildning vid GU eller ämnar söka docentur vid universitetet.

Snabbval

Studiegång

Vi rekommenderar att man går HPE101 före HPE102. För att få tillträde till HPE103 krävs godkänt betyg på både HPE101 och HPE102. Läs mer

Om outnyttjad kursplats

Kursplats erbjuds kostnadsfritt, under förutsättning att bokad plats utnyttjas. Läs mer om avgift för outnyttjad kursplats

Magisterexamen i högskolepedagogik

PIL:s kurser kan kombineras till en magisterexamen, 60 hp. Läs mer

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2019-04-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?