Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utvecklingsbidrag

Efter de tre ansökningsomgångarna har sammanlagt 32 ansökningar beviljats bidrag. Läs om de beviljade ansökningarna

Inom ramen för projektet DigiKomp har lärare vid Göteborgs universitet haft möjligheten att söka utvecklingsbidrag för kursutveckling, kompetensutveckling och kunskapsspridning inom digitala verktyg.

Projektet Digital kompetens i undervisning och examination vid Göteborgs universitet (DigiKomp) arbetar på uppdrag av utbildningsnämnden för att främja lärares intresse för, och kompetens inom, digitala verktyg för undervisning och examination vid Göteborgs universitet.

Projektet har under hösten 2020 fördelat det sista av de anslag som avsatts för utvecklingsbidrag. Därmed kommer inte några fler utlysningar att göras.

Redovisningar av de projekt som fått bidrag görs dels via temadagen GU Online den 11/11 2020, dels via seminarier som utannonseras via PIL-webben. Samtliga projekt kommer även att skriva en kort rapport om sitt arbete. Dessa rapporter kommer att publiceras på PIL-webben innan DigiKomp-projektet avslutas i december 2021.

Mer om utlysningen

För att uppmuntra lärares initiativ till pedagogisk utveckling inom området, utlyste DigiKomp utvecklingsbidrag på sammanlagt 2,5 miljoner kr. Utvecklingsbidrag kunde sökas av enskilda lärare eller lärarlag. Bidragssumman (max 75 000 kr) betalas ut via ett internt bidrag. Endast direkta kostnader ersätts, därmed förväntas institutionen medfinansiera OH-kostnader.

Insatserna syftade till att:

  • bredda och fördjupa lärares kompetens i nya digitala verktyg för undervisning och lärande,
  • sprida kunskap om hur digitala verktyg på olika sätt kan användas för undervisning och lärande,
  • bidra till ökad tillgång till undervisning och undervisningsmaterial så att studenter kan tillägna sig, repetera och bearbeta kursinnehåll digitalt.

Exempel på utvecklingsidéer

Lärare och lärarlag kunde ansöka om medel för att få tid till att utveckla en pedagogisk idé eller en pedagogisk resurs. Som exempel kan nämnas utveckling av pedagogiska upplägg för varierade undervisningsformer och blended learning, undervisning i ALC-rum och videosalar eller med mobil utrustning. Andra exempel är utveckling av poddar, minifilmer, resurser i Canvas eller nyttjande av inspelningsrum för att framställa undervisningsmaterial. Finansiering av viss utrustning för ändamålet kunde också ingå.

Framförallt uppmuntrades initiativ där universitetets egen infrastruktur för lärande nyttjas. Läs mer om projektet Infrastruktur för nätburen undervisning och blended learning (INU)

Tillgängliggöra materialet

Det material och de resurser som utvecklas, ska kunna delas och användas av andra lärare inom universitetet, exempelvis under licensen Creative Commons. Efter genomförandet ska en slutrapportering redovisa hur utvecklingsbidraget har använts. Detta kan ske exempelvis genom en kort skriftlig eller filmad rapport eller som en presentation vid någon GU-gemensam aktivitet.

Godkännande av prefekt eller ansvarig chef

För att bidrag skulle kunna beviljas måste resurser, i form av tid inom institutionen, ha avsatts för respektive lärare/lärarlag, vilket säkerställdes genom godkännande från prefekt eller ansvarig chef.

Ansökan och beslut om tilldelning

Ansökan gjordes via ett webbformulär. Sista ansökningsdag för den sista ansökningsomgången var den 18 september 2020. Beslut om tilldelning skedde två gånger per år av projektets styrgrupp, PIL-enhetens enhetsråd.

Kontakt för utvecklingsbidrag

Kontakta Maria Sunnerstam om du har frågor om ansökan av utvecklingsbidrag.

Maria Sunnerstam
Projektledare DigiKomp
PIL-enheten

Tel: 031-786 1056
Skicka e-post till Maria

 

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2022-03-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?