Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ämnesdidaktisk högskolepedagogik

Projektet utmynnade i förslag till kursplaner för didaktiskt inriktade högskolepedagogiska kurser. Dessa kurser är tänkta att i framtiden komplettera PIL-enhetens kursutbud, och är kanske särskilt intressanta för universitetets lärare som är involverade i lärarutbildningen vid Göteborgs universitet.

Projektledare: Peter Johansson
Telefon: 031-786 1335
Skicka e-post till Peter
Projektets placering: Enheten för pedagogisk utveckling och interaktivt lärande (PIL), Göteborgs universitet.

Typ av projekt: PIL riktat projekt 2010.
Projektstart: 2011-05-18
Projektavslut: 2011-12-31
Projektplan: Ämnesdidaktisk högskolepedagogik.

Projektsammanfattning

LUN:s uppdrag är att samordna, ekonomi- och kvalitetsstyra yrkesutbildning som leder till lärarexamen. Lärarutbildarnas kompetenser är en central faktor i kvalitetsarbetet. Detta är en första utgångspunkt.

En andra utgångspunkt är Förändring för förnyelse och kvalitet: Forsknings- och utbildningsstrategier 2009–2012 (FoU 2009–2012) och däri särskilt visionen om kompletta akademiska miljöer. Möjligheten att skapa en (1) komplett miljö i en så decentraliserad utbildning som lärarutbildningen är extremt begränsad. Didaktiska fördjupningskurser parerar denna problematik genom att öka förutsättningarna att skapa kompletta miljöer utifrån lärar-utbildningens behov i olika delar av universitetet. Andra värden i FoU 2009–2012 realiseras betydligt enklare inom just lärarutbildningen. Dess struktur skapar goda förutsättningar för att ”tillvarata universitetets samlade kompetens”. De personer som genomför kurserna arbetar inom olika delar av universitetet.

Lärarutbildningsnämnden (LUN) föreslår att två typer av didaktiska fördjupningskurser skapas inom Göteborgs universitet: högskoledidaktisk fördjupning (7,5 hp) och ämnesdidaktik för lärarutbildare (7,5 hp). Kursutbudet föreslås bli en del av PIL:s verksamhet. Högskoledidaktisk fördjupning (7,5 hp) föreslås bli en fördjupning av den befintliga kursen HPE102 och ha Behörighetsgivande pedagogik (15 hp) eller motsvarande som förkunskapskrav. Ämnesdidaktik för lärarutbildare (7,5 hp) är ett nytt område för den högskolepedagogiska kompetensutvecklingen.
Den projektgrupp som arbetar fram kursplanerna förväntas också ge förslag till hur kursen kan genomföras.

Slutrapport

Projektet är avslutat och slutrapporterat 2011-12-07.
Slutrapport:

  • Johansson, P., Landqvist, H., Olsson, M., Dragemark Oscarson, A., Pettersson, T. (2011). Didaktiska fördjupningskurser för universitetslärare inom och utom lärarutbildningen. PIL-rapport 2011:6.

 
Slutrapporten finns publicerad:

 

Snabbval

Kontakt för avslutade projekt

Olof Siverbo
Telefon: 031-786 2483
E-post: olof.siverbo@gu.se

Kontaktinformation

Pedagogisk utveckling och interaktivt lärande (PIL)

Box 300, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Pedagogen Hus A, Västra Hamngatan 25, Plan 1

Telefon:
031-786 0000 (vx)

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2016-05-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?