Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Video och videomöten för utbildning (VidU)

Delprojekt VidU, inom projektet Infrastruktur för nätburen undervisning och blended learning (INU), ska öka möjligheten att använda video och att ha videomöten för utbildning på Göteborgs universitet.

Delprojekt VidU har följande mål:

  • Verka för framtagning av en förvaltningsplan för verksamhetsområdet Medieplattform som idag består av följande delar: GU Play (lagring, distribution, inspelning, direktsändning av video); Infrastruktur för videokonferens (för videokonferensrum/salar och Jabber Video); Streamingservrar; Adobe Connect; Infrastruktur för infoskärmar; Kabel-TV.
  • Integrera lärplattformen GUL med GU Play/Kaltura, dvs. skapa en koppling mellan dessa system för enkel och funktionell hantering av video i lärplattformen.
  • Införa ett kompletterande videokommunikationsnav som t.ex. möjliggör för studenter att delta i en videosändning från en videoutrustad sal eller delta i videomöten vid t.ex. ett seminarium med en lärare eller ett grupparbete med studiekamrater. Videokommunikationsnavet ska erbjuda enkel videomöteskommunikation mellan studenter och lärare. Videokommunikationsnavet kommer att ingå i systemområdet Medieplattform.
  • Utrusta ett antal stora salar vid universitetet med teknik som möjliggör inspelning och direktsändning av t.ex. föreläsningar eller andra aktiviteter i salarna och där studenter kan delta på distans.
  • Utrusta ett antal inspelningsstudior vid universitetet för enkel inspelning av undervisningsmaterial för visning t.ex. via lärplattformen GUL.
  • Ta fram ett koncept och mobil utrustning för videokommunikation, t.ex. inspelning, direktsändning och videomöte, i lokaler som saknar fast utrustning. Utrustningen ska kunna användas vid föreläsningar, seminarier mm.

Video och videomöten för utbildning (VidU) är ett delprojekt inom PIL-projektet Infrastruktur för nätburen undervisning och blended learning (INU).

Delprojektledare: Jan Hidgård | Skicka e-post till Jan

Läs mer om delprojektets resultat

Skapa och visa film från GU Play i GUL

Sedan oktober 2016 finns en integration mellan GUL och GU Play/Kaltura. Det betyder att du som lärare via GUL kan infoga filmklipp eller skapa skärminspelningar som sedan bäddas in på exempelvis en innehållssida eller i ett test. Allt för att underlätta hanteringen av video i undervisningen.

Läs mer om att använda GU Play i GUL

Videosalar (salar utrustade för videomöten)

Under perioden 2016-2017 har 14 GU-salar utrustats med teknik som möjliggör deltagande av studenter och föreläsare på distans. Inspelning och webbsändning (streaming) är andra funktioner liksom, förstås, lokal visning i salen.

Läs mer om videosalarna

Inspelningsrum

Vid flera av universitetets fakulteter finns ett antal enklare filmstudior i så kallade inspelningsrum. Dessa rum är planerade och utrustade så att lärare på egen hand kan spela in föreläsningar, och även göra andra typer av enklare produktioner så som inspelning av intervjuer och paneldebatter.

Läs mer om inspelningsrum

Mobil ljud- och videoutrustning

Den mobila ljud- och videoutrustningen, i storlek som en kabinväska, kan användas för att spela in eller ha med studenter på distans i en lärosal som saknar fast utrustning.

Läs mer om mobil ljud- och videoutrustning

Snabbval

Kontaktperson för Video och videomöten för utbildning

Jan Hidgård, delprojektledare

Telefon: 0703-420101
Skicka e-post till Jan

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2017-10-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?