Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Resurser

PIL-enheten erbjuder en rad resurser av olika slag. Resurserna vänder sig till undervisande personal vid Göteborgs universitet.

AI-genererade texter i högre utbildning

Den nya AI-tekniken kan producera alltmer avancerade texter. Det har förändrat spelplanen för universitetets lärare, framför allt när det gäller examination. I två filmer berättar vi om den nya tekniken och hur man som lärare kan förhålla sig till den.

Se filmer om AI-genererade texter

Akademisk integritet och plagiering

Information om Canvas-moduler om akademisk integritet och om textmatchningssystemet Ouriginal (tidigare Urkund). Här finns också informationsfilmer och lästips.

Läs mer om Akademisk integritet och plagiering

Aktivt lärande

Texter, filmklipp med kollegor och tips på hur du kan göra när du arbetar med aktivt lärande.

Läs mer om Aktivt lärande

ALC (Active Learning Classroom)

Tips på övningar och konkreta exempel, ofta i form av filmer där kollegor vid GU berättar om sitt arbete i ALC-sal. Här finns också en förteckning över ALC-salar vid GU.

Läs mer om ALC

Coachning i din lärarroll

PIL erbjuder möjlighet för lärare att få coachning av den erfarne GU-läraren Mats Persson.

Läs mer om coachningen

Digitala verktyg i undervisningen

Information och instruktioner för verktyg som GU Play, Powerpoint (gör film av din presentation) och Zoom. Här hittar du även info om undervisning och examination på distans samt om hybridundervisning och flipped classroom.

Läs mer om digitala verktyg i undervisningen

Examination

Råd och tips för dig som ska konstruera examinerande uppgifter.

Läs mer om examination

Excellent lärare

Lärare som är anställda vid universitetet kan ansöka om att bli prövade för titeln excellent lärare.

Läs mer om titeln excellent lärare

Handledning av doktorand

Vi har samlat material som kan vara till hjälp för dig som har funderingar kring doktorandhandledning, antingen för att du planerar att börja med det, eller för att du är mitt uppe i processen och behöver tips på hur du kan hantera frågor och problem som har dykt upp.

Läs mer om handledning av doktorand

Inspelning och streaming

Information om PIL-studion, fakulteternas lokala inspelningsrum, mobil utrustning för ljud och video samt de undervisningssalar som är utrustade för att möjliggöra deltagande av studenter och föreläsare på distans.

Läs mer om inspelning och streaming

Kursplaneskrivande

Här finns råd och information för dig som ska skriva kursplaner.

Läs mer om hur man skriver en kursplan

Learning Lab – testa framtidens lärmiljöer

Nu finns möjlighet att vara med och testa framtidens lärmiljöer. Göteborgs universitet samarbetar under tre år med Akademiska Hus i det Learning Lab som finns på Sven Hultins plats 5 i Johanneberg.

Läs mer om Learning Lab

LibGuide i högskolepedagogik

PIL-enheten har i samarbete med Universitetsbiblioteket samlat litteratur, e-resurser mm inom det högskolepedagogiska området.

Läs mer om LibGuide i högskolepedagogik

Lärarhandboken

Lärarhandboken ger vägledning för universitetets lärare och handledare. Det är en länksamling som visar vägen till universitetsgemensamma resurser och kontakter samt till nationella och lokala styrdokument.

Läs mer om Lärarhandboken

Meriter – prövning och erkännande

För att undervisa som lärare på högskolan ställs krav på pedagogisk utbildning eller att man på annat sätt har skaffat motsvarande kunskaper. Lärare kan vid sin fakultet få prövat om de egna meriterna motsvarar den behörighetsgivande utbildning i högskolepedagogik som GU erbjuder sina lärare.

Läs mer om prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter

Pedagogisk akademi

Pedagogisk akademi vid Göteborgs universitet är ett fakultetsöverskridande kollegialt nätverk för pedagogisk utveckling vid universitet.

Läs mer om den pedagogiska akademin

Pedagogisk portfölj

Pedagogiska meriter sammanställs i en pedagogisk portfölj. Denna kan bland annat användas vid tjänstetillsättning, befordran, löneförhandling och vid ansökan om prövning för titeln excellent lärare.

Läs mer om pedagogisk portfölj

Pedagogiskt idéprogram

Pedagogiskt idéprogram vänder sig till alla som arbetar eller studerar vid Göteborgs universitet. Idéprogrammet formulerar ett universitetsgemensamt pedagogiskt förhållningssätt, ger en bakgrund och forskningskontext till idéerna om studentcentrerat lärande och lärmiljöns betydelse samt bidrar med stöd för pedagogiskt utvecklingsarbete.

Läs mer om pedagogiskt idéprogram

Publicering – erbjudande

PIL erbjuder publiceringsmöjligheter för alla vid universitetet som vill skriva om högskolepedagogiska frågor.

Läs mer om publicering

Tillgänglig undervisning

Tips och inspiration kring hur din undervisning kan göras tillgänglig för studentgrupper med individuella variationer och behov.

Läs mer om tillgänglig undervisning

Upphovsrätt

Regler kring upphovsrätt blir allt viktigare för universitetets lärare att känna till. Hur gör jag om jag vill använda andras upphovsrättsskyddade material? Och hur gör jag för att dela med mig av det som jag själv tar fram? Vilka regler gäller för mig som lärare?

Läs mer om upphovsrätt

Villa Martinson – rum för skrivande

Lärare vid GU som söker lugn och ro inför manusförfattande och publicering inom det högskolepedagogiska fältet har möjlighet att låna en lägenhet i Villa Martinson, Jonsered.

Läs mer om Villa Martinson

Snabbval

Hybridundervisning

Rekommendationer och råd.

Distansundervisning

Information om Zoom och andra verktyg för undervisning på distans.

PIL-enhetens studio

Vi hjälper dig att göra inspelningar för undervisning.

Vill du ha hjälp?

PIL-stöd från A till Ö.

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2023-05-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://pil.gu.se/resurser/?languageId=100000&disableRedirect=true&returnUrl=http%3A%2F%2Fpil.gu.se%2Fenglish%2Fresources%2F%3FlanguageId%3D100001%26print%3Dtrue
Utskriftsdatum: 2023-09-29