Här förutsätts det att studenter som befinner sig på distans inte medverkar aktivt eller endast i mycket liten utsträckning. Det sker inte heller någon samverkan mellan studenter på campus och distans. Studenter på distans blir här mer av lyssnare än aktiva deltagare. Som lärare behöver du vara "närvarande" i båda miljöerna och det är viktigt att det blir så likvärdigt som möjligt oavsett var studenten befinner sig.
Den här utrustningen behöver du:
Det här kan du göra för att ge bättre förutsättningar:
I den här undervisningssituationen ges distansstudenterna möjlighet att delta aktivt i helgrupp, t ex genom att kunna ställa frågor. Det sker inte någon samverkan mellan studenter på campus och distans, annat än att de kan höra varandras frågor. Studenter på distans blir mer aktiva än vid medlyssning, men graden av studentaktivitet är fortfarande relativt låg. Som lärare behöver du vara "närvarande" i båda miljöerna och det är viktigt att det blir så likvärdigt som möjligt oavsett var studenten befinner sig.
Den här utrustningen behöver du:
Det här kan du göra för att ge bättre förutsättningar:
Här arbetar de deltagande studenterna i mindre grupper, antingen under hela tillfället eller till och från. Dessa grupper är dock separata för campus och distans, dvs att distansdeltagare formar egna grupper. Den typ av aktiviteter som kan vara aktuella här är såväl bikupa eller EPA (Enskilt, Par, Alla, läs mer på Wikipedia) som mer genomgripande grupparbeten. Om det är fasta grupper i kursen kan det vara svårt att genomföra dessa i aktuellt format eftersom det inte är säkert att distansstudenter medverkar genomgående på distans och vice versa. Du bör då istället överväga att använda andra upplägg.
Den här utrustningen behöver du:
Det här kan du göra för att ge bättre förutsättningar:
I denna undervisningssituation genomför studenterna hela eller delar av arbetet i mindre grupper. Dessa grupper mixas mellan miljöerna, dvs att studenter på distans kan ingå i grupper med studenter på plats. Studenterna på plats behöver då använda sina egna datorer för att ansluta till breakout rooms där distansstudenterna deltar. Eftersom undervisningen inte nämnvärt påverkas av huruvida enskilda studenter är på plats eller distans fungerar det därför att arbeta med fasta grupper mellan olika tillfällen. En av de stora tekniska utmaningarna i den här situationen blir att försöka undvika rundgång (det tjutande ljud som uppstår när flera mikrofoner och högtalare är aktiverade i samma rum), särskilt vid övergång från smågrupper till helgrupp.
Den här utrustningen behöver du:
Det här kan du göra för att ge bättre förutsättningar:
I en helt mixad undervisningssituation är målet att gränserna mellan miljöerna ska vara så gott som helt utsuddade. För att detta ska vara möjligt behövs tillgång till mycket utrustning och det är därför nödvändigt att använda en sal som är utrustad med teknik för hybridundervisning. Oavsett om studenter ansluter på distans eller befinner sig i rummet behöver de kunna medverka i alla aktiviteter och kunna samverka med varandra, vilket då förutsätter t ex gemensamma samarbetsytor och whiteboard. Alla studenter bör kunna se/synas och höra/höras i rummet utan direkt insats av lärare eller assistent.
Den här utrustningen behöver du:
Det här kan du göra för att ge bättre förutsättningar:
Torbjorn Fraenckel
E-post: torbjorn.fraenckel@gu.se
Mattias von Feilitzen
E-post: mattias.von.feilitzen@ait.gu.se
1Raes, Annelies, Vanneste, Pieter, Pieters, Marieke, Windey, Ine, Van Den Noortgate, Wim, & Depaepe, Fien. (2020). Learning and instruction in the hybrid virtual classroom: An investigation of students’ engagement and the effect of quizzes. Computers and Education, 143, 103682.