Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tips till dig som ska spela in dig själv

För dig som ska spela in dig själv i Zoom eller GU Play kommer här lite tips och råd.

  • Ljudet är det viktigaste. Den som tittar på filmen kan stå ut med att bilden inte är perfekt – men hörs det inte ordentligt, då tröttnar tittaren snabbt. Mikrofon är bra, kanske har du ett headset med mikrofon – använd gärna det. Och testa först – gör en kort inspelning och titta på den så du vet hur du hörs (och hur det ser ut).
     
  • Ögonkontakt. Arrangera kameran (på datorn) så du får den i ögonhöjd. Kanske behöver du ställa datorn på en stadig stapel av böcker. För dem som skall titta på filmen så är det trevligast att se en person som ser dem i ögonen – det betyder att du behöver titta in i kameran när du pratar. Då skapar du bättre kontakt med åhöraren. Det som är närmast kameran kommer att se störst ut, så om du har kameran i locket på datorn så vinkla gärna locket lite så du får en bättre vinkel mot ditt ansikte. Du vill ha kameran vinkelrätt mot dig eller möjligtvis lite (med betoning på lite) ovanifrån. Ett bra riktmärke är att man inte skall se näsborrarna. Gör du det så höj kameraplaceringen (stapla fler böcker!). Titta hur det ser ut innan du börjar. Ibland är det bra att stoppa in en kudde mellan dig och stolsryggen om du sitter, då blir det enklare att ha en bra vinkel mot kameran – eller så står du upp, då ger du även rösten bra förutsättningar.
     
  • Ljuset. Det bästa är att ha ljuset framifrån. I andra hand från sidan. Bakifrån är inget bra alternativ alls. Det allra bästa är om du kan sitta vid ett fönster så du får in naturligt ljus, men du kan också ställa en lampa bakom datorn. Har du inga extra lampor att använda så kan du testa att dra upp ljuset på datorn om du vill ha mer ljus. Det sista gäller inte dig som har glasögon, du riskerar att få (ännu mer) blänk i glasögonen – och då kan inte dina åhörare se dina ögon. Längst ner hittar du en länk till en beskrivning av vad du kan göra för att både få bra ljus och slippa blänk i glasögonen.

    Inifrån Zoom kan du justera ljuset på din video om omgivningen är för mörk. Du hittar den funktionen under Video settings (klicka på kamerasymbolen). Välj Adjust for low light. Dra i spaken för att ljusa upp din video lite när omgivningen är för mörk. MEN – det är alltid bättre att tillföra ljus från en extra lampa, eftersom du riskerar att få en kornig bild när du ”ljusar upp” inifrån Zoom.
     
  • Fyll rutan. Eller nästan i alla fall. Du skall fylla ungefär 1/3 av rutan. Men sitt inte heller för nära. Kommer du för nära så kliver du in i tittarens privata zon, men är du för långt bort så blir du svårare att se. Ta ett litet steg från datorn så kan du få bra ögonkontakt. Ljuset kan även bli bättre eftersom ljuset från skärmen inte påverkar bilden lika mycket när du är en liten bit ifrån.
     
  • Bakgrunden. Den som tittar på filmen kommer också se vad det är du har i bakgrunden, så kanske finns det saker du vill flytta på. I Zoom kan du välja att använda en ”blurrad” bakgrund, alternativt en bild. Vi avråder från att ha bakgrunder med objekt som rör på sig, eftersom åhörarens öga kommer att dras till rörelse – så det kommer att störa ditt budskap. Du kan välja bakgrund genom att gå in på Zoom.us > Preferences > Background and filters (när du har startat programmet och loggat in).
     
  • Kläder. SJÄLVKLART ska du välja kläder efter vad du tycker är bäst för tillfället. Men OM du är intresserad av vad mönster och färger gör, så fortsätt läs – annars gå vidare till nästa punkt. Vissa mönster kan skapa en moaré-effekt som stör. Använd gärna enfärgat, och gärna klara färger. Ett tips att är titta på hur t ex nyhetsuppläsare klär sig. Det kan vara bra att undvika kläder med Singoalla-topp, eftersom du riskerar att se ut som att du inte har något på dig.
     
  • För dig med glasögon: Om du har glasögon och besväras av att du får blänk i dem så titta gärna på filmen nedan. Gia Goodrich är fotograf och delar med sig av tips bland annat angående glasögon.

    How to Look Good on Zoom with GLASSES

 


Text: Monika Unander

Snabbval

Boka handledning i att spela in via Zoom

Under handledningen får du stöd kring inspelning och publicering via Zooms inspelningsfunktion. Vi ger även tips på hur du själv kan redigera din film. Handledningen sker på Zoom. Boka här:

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2021-06-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?