Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Frågor och svar om distansundervisning (FAQ)

OBS! Söker du svar om Zoom? Då hänvisar vi till vår särskilda Zoom-FAQ: Frågor och svar om Zoom

Hur kan jag aktivera studenterna online?

Det finns mycket erfarenhet om hur man kan aktivera studenter i distansundervisning så att de känner delaktighet och gemenskap. Canvas t.ex. erbjuder olika funktioner för att stödja samarbete och aktivt lärande (t.ex. diskussionsforum eller kamratgranskning). Du kan också uppmana studenterna att nätverka och hitta nya resurser och communities även utanför Göteborgs universitet. Ha i åtanke att examination och instruktion ger struktur åt studenternas arbete, så det är viktigt att du som lärare är tydlig med vad som förväntas och hur studenterna kan nå lärandemålen.

Mer information (se rubriken Grupparbete på distans)

Mer information om hur man skapar diskussionsforum i Canvas

Mer information om kamratrespons i Canvas

Hur kan jag skapa trygghet för studenterna i online-undervisning?

Det är viktigt att skapa struktur och trygghet för studenterna. Var tydlig med vad de förväntas göra under kursens gång. Var också tydlig med hur kommunikationen mellan lärare och studenter ska fungera, till exempel genom vilka kanaler studenter kan kontakta läraren och hur snabbt de kan förväntas få svar. Lägg upp tydliga länkar och instruktioner om det stöd för studenter som finns inom institutionen, t.ex. studenthälsa, studievägledare, kursadministratör osv.

Information om social närvaro från Purdue University

Hur ofta behöver jag som lärare interagera med mina studenter i online-undervisning?

Lärare bör vara aktiva i kursen och regelbundet "synas" för studenterna genom exempelvis notiser, mejl och diskussionsforum för att visa att undervisningen fortgår. Att ge feedback på det studenterna arbetar med i de olika momenten är också viktigt. Studenterna kan också engageras i feedbackarbetet genom att ge varandra återkoppling i övningar där det lämpar sig.

En väg att möjliggöra interaktion med studenter är att erbjuda en regelbunden möjlighet att koppla upp sig till ett Zoom-rum för att ställa frågor eller få stöd. Detta ökar också ofta tryggheten hos studenterna då de vet att de kan få regelbundet stöd. Observera att detta inte ersätter möjlighet att kommunicera via andra vägar.

Det är även viktigt att aktiviteterna i undervisningen löper på regelbundet och att läraren följer upp studenter som eventuellt visar sig mindre online och kanske inte hänger med i de uppgifter som ska genomföras. Ansvarig lärare bör försöka ta kontakt med dessa studenter eftersom de kan ligga i riskzonen för att hoppa av. Lärare som arbetat mycket med distansundervisning brukar utveckla en sorts fingertoppskänsla för sin synlighet i kursen. Att dela erfarenheter med andra bidrar till att öka kompetensen i hela lärarkollegiet.

Ska man ha pauser om man har live-streamade föreläsningar?

Ja! Det är viktigt att man har många små pauser/bensträckare eftersom det blir svårt både att prata och att lyssna länge. Du kan också flytta fokus från dig själv och dela upp studenterna i breakout rooms där de diskuterar något som anknyter till det som du har föreläst om.

Vart ska jag hänvisa mina studenter för frågor om att studera på distans?

Att studera på distans kan vara en utmaning på många sätt. Det kan upplevas isolerat, det kan vara svårt att hålla igång sina studier och det är lätt att vardagens aktiviteter kommer emellan. Högskolan i Gävle har sammanställt en del tips och råd för studenter som läser på distans: Tips för studier på hemmaplan.

Snabbval

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2023-05-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://pil.gu.se/resurser/digitala-verktyg/undervisning-pa-distans/faq/
Utskriftsdatum: 2023-12-07