Med videomötesverktyget Zoom kan man hålla videomöten och undervisa på distans. Som mötesdeltagare behöver man en dator eller telefon med Zoom-appen installerad (se nedan), en webbkamera, gärna ett headset, en stabil internetuppkoppling. Om flera personer ska delta via en och samma dator behövs en bordsmikrofon, helst en ekosläckande högtalarmikrofon typ Jabra 510.
Både anställda och studenter kan anordna videomöten med upp till 300 deltagare. Under ett möte kan deltagare som använder Zoom-appen fördelas i grupprum, så kallade breakout rooms (startas av värden från app i dator, inte telefon).
Enklast är om alla kopplar upp sig enskilt, med en egen enhet, men det går även att kombinera ett Zoom-möte med undervisning i en lärosal. Om läraren befinner sig i lärosalen kopplar man videomötesdatorn till projektorn och visar t ex Powerpoint-bildspel via Zoom så att det syns både i salen och på distans. Om läraren sitter på distans och studenterna i lärosalen behövs lite hjälp med uppkoppling i salen.
Nu är det möjligt för användare i Zoom att via funktionen Cloud Recording göra inspelningar av ett Zoom-möte eller webbinarium som läggs direkt på användarens konto i GU Play.
Lathundar och instruktionsvideo för inspelning av video i Zoom
Det finns några saker man kan göra för att bli mer säker på att rätt personer deltar i ett möte.
REMM (Resfria/digitala möten i myndigheter) har sammanställt en guide för videomöten, att skicka ut till deltagarna före mötet.
12 framgångsfaktorer i digitala möten (öppnas i nytt fönster)
En snabb genomgång av funktionalitet i videomötesverktyget Zoom
Så här gör du för att hitta dina filer om du har gjort en inspelning av ett Zoom-möte.
Detta är lite tips och tricks för dig som ska använda Zoom i undervisning för första gången. Av och med Maia Andreasson.