Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Råd om säkerhet i Zoom

Vet du redan vilka inställningar du vill göra i Zoom men undrar hur man gör? Då hittar du instruktioner här: Medarbetarportalens sida om säkerhet i Zoom


Det finns några saker man kan göra för att bli mer säker på att rätt personer deltar i ett möte.


Dels vill man inte att obehöriga personer kommer in i mötet, vilket tyvärr förekommit då personer gissat ett mötes-ID och på så sätt tagit sig in i möten. Dels kan man vilja ha bättre kontroll över att rätt person är med i mötet, särskilt då man har obligatoriska moment eller examinationer.

Vissa inställningar görs på central nivå; några av dem kan du ändra, andra inte. Vissa inställningar gäller alla dina möten, vissa gäller för ett visst möte och andra ändrar du i själva mötet.

På din Zoom-webbsida kommer du åt inställningar som gäller generellt för dina möten: https://gu-se.zoom.us/profile/setting. För att hitta en viss inställning kan det vara till hjälp att söka i webbläsaren (Ctrl-F eller ⌘-F).

Här följer några råd och tips. Läs mer om säkerhet i Zoom och var du hittar de olika inställningarna på Medarbetarportalens sida om säkerhet i Zoom.

 • Använd ditt personliga rum för just personliga möten, inte för undervisning.
   
 • Skapa separata mötesrum (med egna mötes-ID:n) för olika syften, t.ex. ett rum för varje kurs. På detta sätt minskar man risken att en person ramlar in i fel möte.
   
 • En enkel åtgärd, som utestänger personer som gissar mötes-ID:n, är att koppla ett lösenord till mötet. Detta är nu förval för nya möten. Lösenordet läggs till möteslänken i krypterad form och den som har länken till mötet behöver därför inte ange lösenordet. Länkar fungerar som förut – de leder direkt in i rummet. Så länge länken ligger tryggt, t.ex. i Canvas, kan inga obehöriga ta sig in i mötet.
   
 • Om alla deltagare tillhör Göteborgs universitet kan man begränsa så att endast personer med GU-konto kan logga in. För att det ska fungera krävs att personerna är inloggade i Zoom-appen.
   
 • Aktivera "Play enter/exit chime", så hör du när någon kommer in i rummet.
   
 • Med väntrum aktiverat får du full koll på vem som släpps in, men du måste hålla uppsikt över när någon som kanske råkat trilla ut vill bli insläppt igen.
   
 • Man kan låsa när alla anslutit, så kommer inga obehöriga in.
   
 • För helt öppna evenemang kan man använda obligatorisk registrering för att få bättre kontroll över vilka som ansluter.
   
 • Inkräktare? Välj Remove för den personen i deltagarlistan.

 

Snabbval

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2022-06-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://pil.gu.se/resurser/digitala-verktyg/zoom/sakerhet/
Utskriftsdatum: 2022-08-15