Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

PIL-enhetens studio

PIL-studion ger universitetets personal möjlighet att producera eget undervisningsmaterial. I studion kan man spela in och redigera föreläsningar, intervjuer, samtal etc som ska användas i undervisningssammanhang.

De filmer som spelas in i studion ska ha en tydlig koppling till undervisning. För andra filmer hänvisar vi till Medieteknik. Dit hänvisar vi också den som önskar filmer av proffskvalitet; i PIL-studion är det lite mer "rakt på" som gäller.

Typer av filmer

Vår målsättning är att det ska vara enkelt, billigt och gå snabbt att göra film i studion. Av detta följer att du bör ha rimliga förväntningar på kvaliteten.

Studion lämpar sig bra för den här typen av filmer:

  • Samtal mellan två eller flera personer (exempelvis om kurslitteratur, om någon vetenskaplig idé eller liknande).
  • Presentation av dig själv och/eller kursens eller programmets upplägg och innehåll.
  • Föreläsning där en föreläsare filmas tillsammans med sin presentation/powerpoint. Maximalt 15 minuter per föreläsningsdel rekommenderas.

Vi ger dig stöd och du behöver inga särskilda förkunskaper, men du behöver förbereda dig.

Förkunskaper krävs däremot om du vill göra en mer komplex produktion. Då vill vi att du redan från början har kunskaper om hur studion fungerar och hur man gör en film.

Om du önskar en film av professionell kvalitet hänvisar vi som sagt till Medieteknik (se länk ovan). Dit kan man också vända sig för att beställa rekryterings- och marknadsföringsfilmer och andra filmer som inte ska användas i undervisningen.

Inför din inspelning

Innan du kommer hit och spelar in din egen film önskar vi att du tittar igenom en film vi själva gjort med lite tips och tricks för att filma en presentation och/eller en föreläsning. Filmen är inspelad i studion och visar lite av de möjligheter vi har samt hur en inspelning kan se ut:

Tips och tricks för att filma din presentation

Utrustning

Studion är utrustad med två kameror, trådlösa och fasta mikrofoner, textprompter och några olika bakgrunder inklusive möjlighet till så kallad green screen-teknik där valfri bakgrund kan läggas in. 

Bokning

Studion ligger i Hus A på Pedagogen vid Grönsakstorget. Vill du spela in i studion? Kontakta oss via vårt supportformulär. Ge gärna förslag på tillfällen som passar dig (helst några veckor fram i tiden).

Till PIL-enhetens supportformulär

Det kostar i dag ingenting att använda studion för anställda lärare vid Göteborgs universitet.

Humanistiska fakultetens studio

Även Humanistiska fakulteten har en studio som erbjuder möjlighet att spela in film, framför allt för undervisningsändamål.

HumFaks studio kontaktas via e-postadressen teknik@hum.gu.se

Snabbval

Kontakt för studion

Vill du spela in i studion? Kontakta oss via vårt supportformulär. Ge gärna förslag på tillfällen som passar dig.

Har du frågor? Kontakta oss gärna via formuläret ovan!

Blended learning

Är du intresserad av att utveckla kurser där blended learning ingår? Då kan PIL-enheten erbjuda en rad aktiviteter och resurser som kan vara till nytta för dig. Läs mer

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2021-11-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?