Vid universitetet finns ett antal lärosalar som utrustats med teknik som möjliggör deltagande av studenter och föreläsare på distans. Det är även möjligt att direktsända (streama) från salen och att spela in. Från och med vårterminen 2019 kan dessa funktioner styras lokalt från salen.
På länksidan finns en förteckning över befintliga lärosalar som utrustats som videosalar. Vid sökning via TimeEdit anger man utrustning "Vidu" för att hitta motsvarande salar. Salarna bokas via institutionens schemabokare.
För varje videosal finns ett virtuellt mötesrum som läraren kan aktivera från en styrpanel i salen. Studenter (eller lärare på distans) kan då delta aktivt med ljud och bild i ett videomöte. Anslutning sker enkelt via en webblänk (se sidan "Länkar för deltagare och direktsändning").
Om läraren startar direktsändning kan studenter som följer denna direktsändning se och höra det som sänds från salen men de kan inte själva delta aktivt.
Utrustningen i salen kan även användas för inspelning. Inspelat material överförs i efterhand till angivet konto i videoportalen GU Play; x-konto anges via styrpanelen. Filmen kan sedan publiceras i lärplattformen.
Videomöte, direktsändning och inspelning kan väljas var för sig eller i kombination. Alla tre funktionerna aktiveras från styrpanelen i lärosalen.
På sidan "Länkar för deltagare och direktsändning" finns de webblänkar som gäller för respektive lärosal. Hänvisa studenterna till den sidan eller kopiera informationen för den lärosal som bokats för kurstillfället och lägg in den i lärplattformen.
I en videosal kan man anordna videomöten, dvs koppla samman salen med minst en annan part, t.ex. studenter på distans, ett lärcentrum i regionen, en annan videosal på universitetet eller en föreläsare i ett annat land. På detta sätt kan man ha tvåvägskommunikation med de som befinner som på annan plats. De externa parterna kan inte ansluta till videomötet förrän funktionen aktiverats från styrpanelen i salen.
Manuell uppkoppling behövs ifall man ska koppla upp sin sal till en annan lärosal vid universitetet eller om en extern part är anordnare av videomötet. Kontakta Campusservice i dessa fall, för mer information.
Använd videomöte för att möjliggöra en kommunikation med personerna som befinner sig på annan plats så att de t.ex. kan ställa frågor.
Dock, om man förväntas få många distansdeltagare ska man istället hänvisa dessa att följa utsändningen via direktsändningslänk (se nedan). Någon/några kanske behöver delta med röst och gör då det via videomötesfunktionen, de som inte behöver delta aktivt följer istället via direktsändningslänk.
Alla som deltar i ett videomöte måste kunna hantera sin mikrofon och sin kamera. Allt hörs och syns i salen.
Man kan direktsända från salen, även kallat streaming. Den som ska titta på utsändningen gör det via en länk som distribueras av arrangören på lämpligt sätt. Utsändningen ligger med en fördröjning om 30–45 sekunder men det påverkar inte den som tittar. Påbörja gärna direktsändningen i god tid innan aktiviteten, t.ex. en föreläsning, börjar i salen så att studenterna kan känna sig säkra på att tekniken fungerar.
Använd direktsändning, istället för videomöte, ifall det inte finns behov av att kommunicera med personerna som befinner sig på annan plats.
Önskar man ändå få indata från distansdeltagare kan man t.ex. samla in det via chat, mejl eller responsverktyg. Tänk då på att det är en fördröjning, en fråga som ställs behöver upp till 45 sekunder att nå dem som följer direktsändningen.
Man kan spela in det som försiggår i salen för senare visning. Salen är utrustad med flera kameror som, en i taget, kan fånga det som sker. Den inspelade filmen visar datorpresentation som stor bild med en mindre kamerabild infälld uppe till höger. Om ingen dator delas upptar kamerabilden hela fältet. Inspelningen hamnar sedan i videoportalen GU Play för senare visning t.ex. i lärplattformen Canvas eller på universitetets webbplats. Viss redigering kan göras i GU Play, men grundtipset är att starta och stoppa inspelningen så nära inpå som möjligt och att bryta inspelningen vid långa pauser och sedan börja på nytt. På det sättet slipper man troligen all redigering.
En inspelning kan definitivt tjäna sitt syfte, men ibland är det lämpligare att göra en separat inspelning där man bättre kan anpassa och tydligare vända sig till den som tittar i efterhand.
Förutom videokonferensutrustning finns i de allra flesta salar en stationär dator där man loggar in med sitt konto och kan komma åt dokument lagrade på serverutrymme. Alternativt kan man koppla in sin egen bärbara dator med HDMI eller Displayport. Beroende på vilka anslutningsmöjligheter den bärbara datorn har kan man behöva medföra en egen adapter. Den bärbara datorn ansluts till det trådlösa datanätet på sedvanligt sätt.
Via styrsystemet väljer man hur man vill projicera bild från stationär och/eller bärbar dator på projektorduk och bildskärmar.
Det finns trådlösa handmikrofoner och headset samt fast podiemikrofon, använd gärna dessa även om du inte tycker att det behövs. Du spar din röst och det underlättar för de som har en hörselnedsättning. Det finns även takmikrofoner som fångar deltagares frågor och kommentarer men det kan ändå vara klokt för läraren att upprepa dessa.
Instruktionsfilm om styrsystemet
Informationsblad om styrsystemet