Pedagogisk akademi vid Göteborgs universitet är ett fakultetsöverskridande kollegialt nätverk för pedagogisk utveckling vid universitet.
Den pedagogiska akademin ska ge universitetets lärare goda förutsättningar att föra den pedagogiska dialogen över fakultets-, institutions- och ämnesgränser. Syftet med det vidgade samtalet är att uppmärksamma, analysera och diskutera pedagogiskt intressanta erfarenheter samt idéer till nyskapande utbildning.
Alla lärare vid universitetet är välkomna att delta i det vidgade pedagogiska samtalet. Nätverket stöds av PIL-enheten, som hjälper till vid planering och genomförande.
Fakultetsnivån beslutar om vilka aktiviteter som är angelägna och ska prioriteras inom ramen för den pedagogiska akademins nätverk.
Kolleger som antagits som excellenta lärare inbjuds att medverka i den pedagogiska akademins nätverk, där de genom sin erfarenhet och reflekterade undervisningspraktik kan stödja andra lärare och lärarlag i deras strävan att utveckla handledning, undervisning och utbildning.
Läs mer om titeln excellent lärare
De excellenta lärarnas kompetens utgör ett stöd för det kollektiva kunskapsbyggandet och lärares utveckling mot ett akademiskt lärarskap.
Läs mer om akademiskt lärarskap i Lärarhandboken
Ett universitetsgemensamt pedagogiskt idéprogram, som utformats av institutionernas utbildningsansvariga och fastställts av rektor, kommer att användas för att tematisera och strukturera dialogen inom den pedagogiska akademin.
Läs mer om det pedagogiska idéprogrammet
PIL-enheten har ett samordningsuppdrag genom att inhämta idéer och information om fakultetsöverskridande aktiviteter som syftar till kollegial pedagogisk utveckling och ett stärkt akademiskt lärarskap.
Tomas Grysell
Telefon: 031-786 1029
E-post: tomas.grysell@gu.se