Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Akademisk integritet och plagiering

PIL rekommenderar att plagieringsproblemet ses som en utbildnings- och lärfråga inom ramen för studenternas kunskaper, färdigheter och förhållningssätt till vetenskapligt skrivande.

GU-gemensamma styrdokument för förebyggande av plagiering:

Policy för förebyggande av plagieringHandlingsplan för förebyggande av plagiering

Interaktiv webbkurs om akademisk integritet

PIL-enheten och Universitetsbiblioteket har tagit fram en interaktiv webbkurs för lärare och studenter vid GU. Kursen tar upp vad akademisk integritet och plagiering är och hur studenter kan undvika plagiering genom korrekt källhänvisning. Efter avslutad kurs kan kursdeltagaren använda material från andra källor transparent och källhänvisa korrekt.

Till webbkursen om akademisk integritet

Seminarium: Plagiering och akademisk integritet

Hur kan man arbeta förebyggande mot plagiering och öka studenternas kunskap om akademisk integritet? Under seminariet presenteras olika sätt att fördjupa studenters syn på akademisk integritet. Seminariet innehåller även en praktisk del där lärare får testa olika metoder som de sedan kan använda i arbetet med egna studenter.

Läs mer om seminariet

GUL och textmatchningssystemet Urkund

GU:s gemensamma lärplattform GUL erbjuder möjligheter för lärare att lägga upp inlämningsuppgifter som granskas i textmatchningssystemet Urkund. Det bör göras tidigt i utbildningen, så att gränsdragningsfrågor om plagiering kommer upp till diskussion.

Läs mer om Urkund vid GU 

Information hos Universitetsbiblioteket

Universitetsbiblioteket har information om plagiering samt regler för citering mm. Man har även en webbsida om referenser och referensstilar.

Vid misstanke om plagiering

Uppenbarligen finns det en del studenter som avsiktligt använder genvägar och otillåtna hjälpmedel för att ta sig fram. För att förhindra detta måste olika granskningar och kontroller göras, och olika tekniker och produkter utvecklas och användas. När misstänkta fall upptäcks ska de undersökas och vid kvarstående misstanke anmälas till rektor. Dessa ärenden kan komma att behandlas i disciplinnämnden.

Handläggningsordning för anmälan
avseende misstanke om disciplinära förseelser

Problemmedvetenhet

Det är av vikt att problemmedvetenhet finns och att regelverk (t ex Regler för studier på grundnivå och avancerad nivå vid Göteborgs universitet) och handläggningsrutiner är kända, särskilt på institutionsnivå.

Snabbval

Plagieringsfrågor vid andra lärosäten

KTH har publicerat en bok om plagiering, författad av Jude Carroll och Carl-Mikael Zetterling:

Hjälp studenterna att undvika plagiering

Kontaktinformation

Pedagogisk utveckling och interaktivt lärande (PIL)

Box 300, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Pedagogen Hus A, Västra Hamngatan 25, Plan 1

Telefon:
031-786 0000 (vx)

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2018-05-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?