Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Doktoranden Lisas historia

Lisa har nu avverkat drygt hälften av sin doktorandtid och upplever att hon har knappt om tid för att hinna klart sin avhandling innan doktorandtjänsten tar slut. Anledningen anser hon beror på ett byte av handledare.

Hon berättar om relationen till sin första handledare. Handledaren hade berättat för henne att hon skulle ha ett skriftligt underlag inför deras möten. Det fanns ingen anledning att slösa bort handledningstiden med att spekulera, som handledaren sa. Lisa hade svårt att prestera skriftliga underlag utan att först resonera igenom innehållet, men eftersom hon inte förväntades ha sådana samtal med sin handledare så gick tiden utan att de träffades. Lisa kände sig också alltmer nervös inför tanken att träffa sin handledare för handledning. I den forskningsmiljö där Lisa befinner sig träffade hon ofta sin handledare, men då alltid i lab-situationer och tillsammans med andra doktorander och masterstudenter.

När väl Lisa fattade mod och lämnade in ett skriftligt underlag tyckte hon inte att hon fick någon feedback som hjälpte henne framåt.
– Kommentarer, fast inte riktigt innehåll, tyckte jag. Men det var ju så sällan under den perioden som vi hade handledning. Fast den här personen var bra på andra sätt, han organiserade väldigt mycket och vi fick komma ut på konferenser.

Lisa såg fördelarna med forskningsgruppen och konferenserna, men det egna avhandlingsarbetet stagnerade. Situationen löste sig av sig själv när hennes handledare gick i pension och hon hade en förevändning att byta. Vid en fråga om Lisa ångrar att hon inte bytte tidigare så blir svaret jakande.
– Jo, jag hade gärna haft bättre struktur från början.

Det visar sig också att hon hade kontakt med viceprefekten under den besvärliga perioden och hon blev uppmanad att byta. Men viceprefekten kunde också berätta om den förestående pensionen och då valde Lisa att invänta pensionsdagen. Nu anser hon emellertid att hon förlorat tid, något hennes nuvarande handledare inte kan reparera. När Lisa dessutom blev sjuk under en period hade hon behov av att tala med sin nuvarande handledare om sin familjesituation, men Lisa förstod tämligen snart att det knappast var uppskattat. Det betyder att Lisa fortfarande inte är helt nöjd med sin handledning.

Snabbval

Kontaktperson för råd till doktorandhandledare

Margareta Jernås
Telefon: 031-342 94 33
Skicka epost till Margareta
 


Dessa webbsidor är skapade av Silwa Claesson och Gina Wisker.

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2013-01-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?