Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Handledare Folkes historia

Folke har handlett många doktorander fram till disputation och han upplever sig därför som en erfaren handledare. Han anser sig vara lyhörd och brukar förutom att han har formella sittningar med doktoranderna, även ha många informella samtal eftersom de befinner sig på samma institution och har sina arbetsrum i närheten av honom. Han berättar om två tillfällen då doktoranden inte längre varit kvar.

Vid det första tillfället handledde han en ung kvinna som blev sjukskriven efter en kort tid. Hon tillfrisknade emellertid och fortsatte sitt arbete. Trots att Folke ansåg att han vid ett flertal tillfällen tagit upp med doktoranden att hon borde byta fokus, föreföll hon inte lyssna, utan fortsatte på ett sätt som hon själv föresatt sig. Folke tog därför upp frågan med en gammal kollega, David, och frågade hur han såg på saken. David ansåg att avhandlingsplanen och det doktoranden hittills skrivit inte alls var problematiskt. Folke frågade därför sin kollega om han ville ta över handledarskapet, vilket han var villig att göra.

Folke tyckte att tillfället var lämpligt vid en presentation doktoranden hade under ett institutionsmöte. Han berättade för doktoranden att David var mycket intresserad av forskningsfrågan och föreslog att han skulle ta över handledarskapet. Det var först efteråt som Folke insåg att det hade sårat doktoranden, att hon kanske kände sig ratad och värdelös.
– Lite förolämpad kände hon sig nog, säger Folke.
Men då var det för sent. Sedan dess har han och doktoranden inte talat mer om saken utan samtalar endast om neutrala saker när de ses.

Det andra tillfället ligger långt tillbaka i tiden och var enligt Folke en enorm prestigeförlust. En doktorand som han ansåg sig ha en god relation till och som han hjälpte efter bästa förmåga med ett avhandlingsämne som inte helt låg innanför hans expertområde lät meddela genom studierektor att hon inte längre ville ha honom som handledare.
– Det syns ju då, det får de veta – resten av kollegorna, det är liksom att någon har velat vända en ryggen.

Folke menar att den handledare doktoranden bytte till inte var lämplig heller.
– Problemet för doktoranden är att har man en gång bytt så är det svårt att byta igen, säger han.

Snabbval

Kontaktperson för råd till doktorandhandledare

Margareta Jernås
Telefon: 031-342 94 33
Skicka epost till Margareta
 


Dessa webbsidor är skapade av Silwa Claesson och Gina Wisker.

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2013-01-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?