Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Råd till doktorandhandledare

Vi som ingår i projektet insåg att byte av doktorandhandledare är betydligt vanligare än vad vi hade förväntat oss. Så gott som samtliga erfarna handledare hade personliga erfarenheter av detta.

Mot bakgrund av att samarbetet mellan doktorand och handledare utgör en relation som sträcker sig över flera år, blir ett brott i samarbetet inte sällan något som berör båda parter starkt känslomässigt. Här fokuseras dels aspekter som skulle kunna möjliggöra att handledarskapet inte kommer dithän att det måste avbrytas och dels några råd om tillvägagångssätt när ett samarbete ska avbrytas.

Samtala med varandra

Att regelbundenhet när det gäller träffar mellan doktorand och handledare är av betydelse står klart. Ett ömsesidigt avtal om åtaganden från båda sidor underlättar också om oklarheter uppstår med tiden. Varje fakultet och varje institution har sin kultur och för-givet-taganden om alltifrån stora ting till små detaljer. Att lyfta frågan om den egna kulturen och förhållningssättet till denna kan också underlätta. Att samtala om stämningen på institutionen och förhållningssätt till såväl ledning som enskilda medarbetare kan hjälpa doktoranden att tidigt hitta sin egen roll där hon/han känner sig bekväm.

Ibland ett nödvändigt ont

Trots att båda parter anstränger sig för att samarbetet ska vara fruktbart kan det alltså ändå hända att någon av parterna eller båda anser att det bästa är att avbryta samarbetet. Skälen kan vara att doktorandens arbete har tagit en ny riktning och innehållsliga frågor är avgörande. Det kan också handla om att handledare och doktorand har skilda uppfattningar om hur arbetet ska läggas upp eller struktureras. Ännu ett skäl är att handledaren slutar sin tjänst vid lärosätet. Det mest olyckliga, men inte ovanliga, är att den mellanmänskliga kommunikationen inte fungerar tillfredsställande.

Tredje part kan hjälpa

Det visar sig i de historier de erfarna handledarna berättar att institutionsledning och/eller studierektor för forskarutbildningen har varit ett ovärderligt stöd i dessa sammanhang. Att en tredje part med erfarenheter av praktiskt tillvägagångssätt och kunskaper om konfliktlösning kommer in och hanterar ärendet så att alla parter känner sig nöjda är av stor vikt. Beroende på konfliktens art kan det vara bättre att vända sig till ytterligare någon annan, till exempel kan arbetsmiljöombudet också vara en god hjälp i en situation som denna. Vid exempelvis Chalmers Tekniska Högskola finns en etisk kommitté som handlägger frågor av detta slag.

Snabbval

Kontaktperson för råd till doktorandhandledare

Margareta Jernås
Telefon: 031-342 94 33
Skicka epost till Margareta
 


Dessa webbsidor är skapade av Silwa Claesson och Gina Wisker.

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2014-10-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?