Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Doktoranden Carls historia

Carl är i 30-årsåldern och påbörjade sina forskarstudier parallellt med sin yrkesverksamhet för tre år sedan. Han har en handledare på sin arbetsplats och en på universitet med examinationsrätt för doktorsutbildning i hans ämne. Möten med båda handledarna sker på planerade och inbokade tider ungefär en gång per månad eller varannan månad beroende på när man kan hitta mötestider som passar alla.

Carl uppskattar båda handledarna. Den ena arbetar inom samma yrkesfält som han själv medan den andra är professor i ämnet på universitetet. Han tycker att det är bra att ha handledare från två olika håll eftersom han då får perspektiv på sitt arbete från olika håll, från personer med olika bakgrund och erfarenheter, både från faktisk verksamhet samt från vetenskapligt håll. Den ena handledaren har mer direkt insikt i verksamhetsområdet medan den andra handledaren har erfarenhet av och skapar det akademiska samtalet vid handledarmötena.

Mötena är bra, men ibland känner sig Carl lite isolerad eftersom han inte till vardags är inne i den vetenskapliga miljön tillsammans med andra doktorander. Å andra sidan tycker han att det är värdefullt att ha en praktisk anknytning till sitt forskningsområde.

Handledningen går till så att Carl och de två handledarna bokar in bestämda möten långt i förväg och att han i mellanperioderna skickar in nyskrivet material till båda handledarna. För det mesta får han svar ganska snabbt från båda och känner att han kan jobba vidare. Men ibland kan det bli dröjsmål och olika budskap, synpunkter kan förekomma på det han skrivit och då känner han sig ibland vilsen och kan periodvis tappa lite fart.

Å andra sidan träffar Carl båda sina handledare i regelbundna möten och då diskuterar man igenom allt tillsammans. För det mesta löser dessa möten eventuella meningsskiljaktigheter, men det händer att Carl tycker att handledarna fortfarande ger olika budskap, har olika syn på hur han ska gå vidare, och känner sig inte riktigt nöjd när mötestiden är slut.

En annan problematik som Carl kan känna emellanåt är att handledarna håller lite på sin prestige från var sitt håll och inte alltid låter honom själv som doktorand ha initiativet för sitt eget forskningsområde och fundera kring och formulera fortsatta steg i sitt forskningsarbete. Carl kan ibland känna sig både överkörd och klämd mellan två viljor och önskar att han själv fick bollen oftare och blev lyssnad på.

Snabbval

Kontaktperson för råd till doktorandhandledare

Margareta Jernås
Telefon: 031-342 94 33
Skicka epost till Margareta
 


Dessa webbsidor är skapade av Silwa Claesson och Gina Wisker.

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2016-06-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?