Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om projektet

Vid Göteborgs universitet har man genomfört enkäter som visar på många doktoranders missnöje med handledning, bland annat i STUG-projektet där forskarutbildningen studerades vid samtliga fakulteter.

Handledarna anses överlag ha tillräckliga ämnes- och metodkunskaper, men de områden doktorander uttrycker missnöje med handlar primärt om bristande stöd, uppmuntran och kritik. Likaså är många doktorander missnöjda med de förväntningar de anser att handledarna har på dem.

Utöver det är kommande yrkesplanering knappast något som doktoranderna menar att de gör tillsammans med sin handledare. Flera uttrycker också att de inte tror att handledaren är intresserad av hur det går för dem.

Tydlighet och mål viktigt vid handledning

Att vara handledare tas till stor del för givet - om handledaren är skicklig forskare så kan hon/han också handleda utgör en dominerande uppfattning. Det innebär en mästar- lärlingsituation, men det ”mästaren” har att bygga på är ofta endast erfarenheten av att själv ha blivit handledd under sin doktorandtid. Därför varierar handledares synsätt på sina huvuduppgifter och vad som är rimligt att åstadkomma.

Samtidigt handlar det om att delta i skapandet av en specifik samhällelig och professionell identitet. En viktig del av denna process är att som handledare avgöra hur mycket man ska involvera sig i doktorandens personliga utveckling och identitetsskapande inom forskningen, ambitioner och mål.

Forskning har visat att det finns stora fördelar med att arbeta med tydlighet och explicita mål. Det handlar bland annat om att bygga in fungerande former för evaluering längs med vägen. Frågor av psykosocial natur har varit framträdande i de intervjuer som gjorts inom detta projekt. Mot den bakgrunden finns här fem teman som explicitgör de mest påfallande frågeställningarna inom ramen för projektet.

Projektsammanfattning och projektplan

Snabbval

Kontaktperson för råd till doktorandhandledare

Margareta Jernås
Telefon: 031-342 94 33
Skicka epost till Margareta
 


Dessa webbsidor är skapade av Silwa Claesson och Gina Wisker.

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2014-10-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?