Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Doktoranden Annas historia

Anna är 30 år gammal. Hon har varit doktorand i snart två år. Hon trivs bra med sitt arbete och har även en bra handledarrelation. Samtidigt sticker hon inte under stol med att det kan förekomma konflikter och att relationen till handledaren går lite upp och ner

Anna beskriver avhandlingsarbetet på följande sätt:
– Avhandlingsarbetet är ju väldigt personligt. Det är ju en enorm personlig satsning man gjort liksom, och det är också personligt för att man håller på med sina egna tankar och det är ju jobbigt att skriva och att hela tiden lämna ut sig i skrift.

Anna berättar om sin vånda inför att lämna ifrån sig texter, att hon nästan aldrig känner sig klar med texterna och att mötet med handledaren kan vara rätt laddat ibland. Men hon beskriver också perioder då hon känner att det hela flyter på bra och fungerar. Annas bild av avhandlingsarbetet kan liknas vid en berg- och dalbana där det pendlar mellan bra och dåliga perioder.

Anna är själv noga med att hålla på gränsen mellan privatliv och arbete. Däremot upplever hon att hennes handledare har lite svårare för detta. Handledaren vill ofta träffas för handledning i sin egen hemmiljö något som Anna tycker är lite märkligt och framför allt obekvämt.
– Jag vill ju ha en professionell relation och så där, men det har blivit att vi träffats hemma hos min handledare flera gånger. Det kan man ju ha många synpunkter på. Det är ju lite grann att utmana den här gränsen mellan professionell hållning och privatperson. Jag kan känna att det är rätt obekvämt, även om det är svårt att ta på exakt vad som inte känns bra.

Hon har inte vågat prata om detta med sin handledare och inte heller med någon annan. Så även om Anna upplever det som ett problem, försöker hon att härda ut och hantera det hela genom tyst acceptans.

Anna beskriver också att hon har en biträdande handledare, som hon träffar ibland, som är lite äldre och som ibland kan brusa upp lite.
– Jag gillar henne väldigt mycket, men hon kan bli lite arg ibland, eller rättare sagt kanske inte arg men högljudd. Jag försöker tänka att hon liknar min pappa, och så försöker jag hantera det på så vis. Jag är ju van vid att hantera pappas dåliga humör.
I stort sett gillar Anna sin biträdande handledare, men hon tycker att det blir olustigt ibland.

Överlag är Anna nöjd med sina handledare, förutom de saker hon påtalar kring gränser och humörsvängningar. Hon har inte brytt sig om att prata med andra doktorander eller med studierektorn för forskarutbildningen om sina problem. Hon ser det lite som att man får leva med vissa smärre problem, för i stort fungerar ju handledningen alldeles utmärkt.

Ibland önskar hon dock att hon haft någon att prata med om sina funderingar kring gränser och handledares humör. Men hon menar att om hon skulle prata med studierektorn, skulle hennes handledare säkert få veta det, eftersom de är ju alla vänner med varandra och i samma ålder. Det känns därför bäst för Anna att undvika ett sådant samtal.

Snabbval

Kontaktperson för råd till doktorandhandledare

Margareta Jernås
Telefon: 031-342 94 33
Skicka epost till Margareta
 


Dessa webbsidor är skapade av Silwa Claesson och Gina Wisker.

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2013-01-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?