Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Handledare Anders historia

Anders är 52 år gammal. Han disputerade 1995 och har forskat och undervisat under många år. Han har varit anställd på flera olika universitet och har även under en period varit studierektor för forskarutbildningen. Han har till dags dato handlett tio doktorander fram till disputation, och för närvarande handleder han fem doktorander.

Anders har en tydlig bild av hur forskarutbildningen har förändrats under de år han varit verksam. Han beskriver detta på följande sätt:
– Innan var det ju i stor utsträckning ett självförverkligandeprojekt, men numera är det mer en utbildning med klara ramar och förväntningar.

Anders ser många fördelar med det nya systemet. Han tycker också att utvecklingen mot att man skriver fler sammanläggningsavhandlingar idag och att universitetet trycker på och tillmäter internationell publicering en viktig roll i utbildningen är bra. Överhuvudtaget är Anders positiv till den omställning han beskriver.

Anders har också en klar bild av hur man som handledare bör förhålla sig till gränsen mellan privatliv och arbete.
– Den relationen ska ju inte vara för privat. På handledarkurserna säger man ju uttryckligen att du inte ska sitta med dina doktorander på puben och dricka öl. Några postseminarier går ju bra förstås. Men detta är i första hand ett professionellt förhållande, och så bör det också vara.

Trots att Anders är noggrann med gränser och skarpa linjer mellan arbete och fritid, händer det att han tar en eller två öl med sina doktorander efter ett högre seminarium. Men han ser alltid till att avsluta tidigt och att dra en skarp gräns vid två öl. Han är väl medveten om vikten av att upprätthålla sin professionella hållning och han vet också att det är lätt att ramla dit och tappa sin professionella roll vid alkoholintag. Han berättar om en annan kollega, som har lite svårt att dra sina gränser, och hur detta vid något tillfälle lett till att han sagt något han sedan ångrat till en doktorand.

Samtidigt som Anders är väldigt noga med sin professionella hållning och håller hårt på gränser mellan privatliv och arbete, ser han tillfällen när man faktiskt får rucka lite på sina principer.
– Ibland kommer doktoranderna och berättar om hemska skilsmässor, om uppslitande drama och konflikter, där även barnen far illa. Då måste man vara lite mer flexibel, man kan inte behandla alla doktorander helt lika. Man blir ju lite mer terapeut vid dessa tillfällen.

Även om Anders förespråkar en högst professionell hållning och gärna drar fasta gränser mellan privatliv och arbete, ser han också tillfällen när man som handledare bör och behöver vara mer flexibel.

Snabbval

Kontaktperson för råd till doktorandhandledare

Margareta Jernås
Telefon: 031-342 94 33
Skicka epost till Margareta
 


Dessa webbsidor är skapade av Silwa Claesson och Gina Wisker.

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2016-06-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?