Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Råd till doktorandhandledare

Doktorandtiden varar för många doktorander i minst fem år och inte sällan sammanfaller denna tid med en period i livet där man bildar familj, får barn och flyttar. Ibland inträffar skilsmässor eller sjukdomar i familjen som påverkar avhandlingsarbetet. Kort sagt, de privata händelserna samverkar med avhandlingsarbetet.

Att känna till doktorandens privata villkor

Om handledaren inte har kännedom om större förändringar i doktorandens privata liv finns självklart risken att ett uttalande eller en kommentar kan missförstås. Om handledaren inte får in texter i tid eller doktoranden misslyckas med att hålla deadlines gäller det att veta om det rör sig om tillfälliga problem. Hur kan handledaren stödja processen? Varje handledare går under tiden för avhandlingsarbetet en balansgång mellan att ta hänsyn till personliga faktorer och att driva på arbetet.

Personlighet

I regel lär sig handledaren allteftersom tiden går något om doktorandens personlighet och kan därmed alltmer öppet diskutera med doktoranden styrkor och svagheter i sättet att ta sig an forskningsarbetet. Vissa doktorander kan ha en dröm om att skriva något ypperligt och drabbas därmed av skrivkramp, andra känner sig osäkra på hur de ska ta sig an sin forskaruppgift. Det kan då vara svårt för handledaren att genomskåda vari problemet består. Det gäller då för handledare att finna ett sätt att närma sig doktoranden på ett sätt som gör att doktoranden kan berätta om sina problem.

Umgänge

Detta för fram till den andra frågan som de intervjuade personerna diskuterar, vilken typ av relation handledare och doktorand alls kan ha. Om handledaren har en öppen relation till doktoranden finns stora möjligheter att bringa klarhet i vilka orsakerna är till problem som uppstår längs vägen. Kan de göra allt tillsammans? Om inte, var går gränsen för vad man inte gör? Det handledare i denna studie diskuterar är bland annat hur mycket man träffas utanför arbetsplatsen och var dessa möten äger rum. Det framgår att även om handledaren tycker att det är bekvämt att ha handledning i sitt hem, så kan doktoranden vara obekväm med detta. Vid konferenser och seminarier fortsätter ofta samtalen vid middagar och fester. Handledare och doktorander är ense om att det finns en formell och professionell gräns som är viktig att upprätthålla även i denna typ av sammanhang. Exakt hur denna gräns ska utformas finns det självfallet inget råd om – bara att varje handledare får med känslighet för sina doktorander utforma den för eget bruk. 

Snabbval

Kontaktperson för råd till doktorandhandledare

Margareta Jernås
Telefon: 031-342 94 33
Skicka epost till Margareta
 


Dessa webbsidor är skapade av Silwa Claesson och Gina Wisker.

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2014-10-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?