Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Doktoranden Martins historia

Martin är 35 år gammal och har varit doktorand på heltid i tre år. Hans avhandling ska bli en sammanläggning, men han känner en osäkerhet inför hela peer-review systemet och upplever det som subjektivt. Även om responsen på en artikel är positiv finns det inga garantier för att den som granskar artiklarna nästa gång eller som ska ge klartecken för publicering är positiv. Här skulle Martin gärna vilja ha mer vägledning, men upplever att han är utlämnad till krav från ett opersonligt och delvis godtyckligt system.

Martin upplever att han ligger lite efter i sitt avhandlingsarbete och ser två anledningar till detta. För det första bytte han handledare efter drygt ett år. När han kom in på forskarutbildningen hade han en ganska klar bild av vad han ville, ett område och en metod som var relativt nytt och outforskat på hans institution. Många på institutionen, inklusive hans handledare var väldigt uppmuntrande till arbetet.

I efterhand kan han se att det bredvid all uppmuntran saknades någon egentlig kritisk granskning av de texter som han lade fram. På grund av det gick han vilse i olika perspektiv som inte ledde honom vidare i arbetet. Efter bytet av handledare har den delen blivit bättre och han får ofta konstruktiv kritik på de texter som behandlas vid handledningen.

Vad gäller handledningen har Martin och hans handledare ett relativt fritt arrangemang där de träffas vid behov. Det betyder att det främst är när Martin ber om handledning som de träffas. I grunden är han nöjd med det upplägget – han får fritt lägga upp sitt avhandlingsarbete och handledaren finns alltid tillgänglig så att han kan få den hjälp som han behöver.

Samtidigt har det funnits perioder där han inser att det kan ha varit en fördel med mer strukturerade möten med deadlines som han kunde arbeta mot, men han är inte säker på att han skulle må så bra av att arbeta under en sådan press. En av anledningarna till att han periodvis inte har fått så mycket gjort som han borde är att han har undervisat en hel del.

Han inser att det visserligen är frivilligt, men upplever att den frivilligheten i själva verket är relativ. Hans handledare skulle egentligen inte vilja att han undervisar så mycket, men tycker att det är Martins ensak. Eftersom han är intresserad av att meritera sig och förlänga tiden för sin avhandlingstid har det ibland blivit så mycket undervisning att avhandlingsarbetet har blivit lidande. Som ny i undervisningssituationen förbereder han sig dessutom ofta mer än vad den tid som finns till förfogande medger.

Snabbval

Kontaktperson för råd till doktorandhandledare

Margareta Jernås
Telefon: 031-342 94 33
Skicka epost till Margareta
 


Dessa webbsidor är skapade av Silwa Claesson och Gina Wisker.

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2013-01-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?