Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Handledare Jans historia

Jan är professor och verksam inom ett tvärvetenskapligt område som sträcker sig över både samhällsvetenskap och naturvetenskap. Det betyder att han har erfarenhet av handledarskap från olika miljöer, kulturer och inte minst handledarsituationer. Han poängterar att de yttre förutsättningarna har stor inverkan på hur handledningen kan och ofta bedrivs.

En stor skillnad han har sett är när forskningen bedrivs i labbmiljöer eller om det snarare handlar om forskning där läsning och skrivning står i centrum. De projekt där han har handlett i labbmiljö har ofta omfattat ett stort antal människor där alla i någon mån är beroende av varandra. För doktoranderna har han sett hur det inneburit en press på dem att göra sin del av experimenten. Även om han betonar att stora misstag i forskningsprocessen alltid kan vara jobbiga, kan beroendet ibland vara påfrestande för doktoranden.

En annan problematik som rör detta är vilka individuella ambitioner och strävanden doktoranden har och hur dessa passar in i projektets plan. Jan var delaktig i att anta en doktorand till ett externt finansierat projekt där doktoranden egentligen visade sig vara intresserad av andra frågeställningar än det projektet handlade om. När doktoranden ville arbeta åt ett annat håll innebar det stora påfrestningar, både för relationen mellan Jan och doktoranden, men även för projektet i stort.

När tiden gick och medlen förbrukades producerades inte några större mängder användbara resultat i projektet på grund av detta. Slutligen hoppade doktoranden av, men Jan var fortfarande tvungen att försöka få ihop användbara resultat i enlighet med projektansökan, den här gången med mindre medel. Sedan dess har Jan blivit mer återhållsam när han tar in doktorander i projekt.

På den institution som han nu är verksam vid förekommer inte forskning i labbmiljöer och sällan i projekt där olika deltagare är beroende på samma sätt av varandra. Istället utförs doktorandernas arbeten till stora delar individuellt. Samtidigt ser Jan att doktoranderna även här till stora delar är beroende av yttre omständigheter, inte minst vilken seminariekultur som råder på institutionen och hur doktorandens frågeställningar, metoder och teorier står sig i förhållande till annan forskning som bedrivs där.

Etablerade forskningsmiljöer, menar han, kan vara både stödjande men även exkluderande om doktoranden inte passar in eller till viss del anpassar sig. Han har sett doktorander som har farit ganska illa av att välja perspektiv som kommer i kollision med annan forskning som bedrivs på institutionen. För Jan innebär detta en svår balansgång mellan självständighet och styrning av doktoranden (se annat fall).

Snabbval

Kontaktperson för råd till doktorandhandledare

Margareta Jernås
Telefon: 031-342 94 33
Skicka epost till Margareta
 


Dessa webbsidor är skapade av Silwa Claesson och Gina Wisker.

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2013-01-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?