Länkstig

OBS

Efter fredag 15 mars kommer inte Gubas och Convertus att kunna användas för att skapa nya planer, endast för att titta på befintliga planer och litteraturlistor. Den 15 april ersätts Gubas Kursplan av ny funktionalitet i det nationella systemet Ladok. Läs mer om övergången här (inloggning krävs). Den här webbresursen kommer att uppdateras i samband med övergången.

Dessa webbsidor är en resurs för dig som ska skriva kursplaner. Här har vi samlat allmänna råd och tips samt information om de regler och riktlinjer med betydelse för kursplaner som finns i såväl universitetets lokala regler som i Högskoleförordningen.

Varje del i kursplanemallen motsvaras av en sida i menyn (som du hittar till vänster om du använder dator eller ovan om du använder mobil). Om du går in under den punkt du arbetar med finner du relevant information kopplad till den delen av kursplanen. Webbsidorna innehåller användbar information, råd, tips, inspiration, idéer och länkar till sidor som du kan ha nytta av.

Vad är en kursplan?

Kursplanen är ett pedagogiskt verktyg för lärare och studenter. Den är en beskrivning av kursens innehåll, undervisningsformer, mål, examinationsformer mm. Kursplanen utgör också grunden för ett slags överenskommelse mellan student och universitet om hur studierna ska bedrivas och spelar en viktig roll för studenternas rättssäkerhet.

All utbildning på grundnivå och avancerad nivå ska enligt högskoleförordningen (1993:100) bedrivas i form av kurser. För en kurs ska det finnas en kursplan. Fastställande av kursplan sker på institutionsnivå, vilket regleras i Delegationsordning vid Göteborgs universitet (inloggning krävs). Utformningen regleras i Regler för kursplan på grundnivå och avancerad nivå (inloggning krävs.

Kvalitetssäkring och granskning

Kursplanedatabasen

Gubas Kursplan är ett systemstöd för att inrätta och revidera kursplaner. I Gubas Kursplan återfinns kursplaner från 2010 och framåt.

Från och med 1 januari 2013 ska endast Gubas Kursplan användas vid inrättande och revidering av kursplan (se beslut dnr V 2012/409). Kursplanen genomgår en kvalitetssäkringsprocess inför fastställande. I denna process finns flera aktörer med olika roller. Representanter för studenterna ska under någon del av processen ha haft möjlighet att framföra synpunkter på kursplanen. De kursvärderingar som studenterna genomför efter kurs är sedan ett av de viktigaste kvalitetssäkringsinstrumenten för fastställda kursplaner.

Convertus – ett verktyg för översättning till engelska

Convertus är ett maskinellt översättningsverktyg som används för att översätta kursplaner till engelska. Detta är fullt integrerat med systemstödet Gubas Kursplan.

Convertus består av en översättningsmotor som använder sig av lexikon, grammatiker, översättningsregler och automatiska efterredigeringsregler, samt ett översättningsminne där maskinöversatta, granskade, reviderade och godkända översättningar sparas och hämtas för återanvändning.

Översättning av en kursplan beställs från Gubas Kursplan. Inom en kort stund finns en maskinöversatt kursplan i Convertus. Ett mejl går då till de personer som har behörighet att granska och redigera den översatta kursplanen för organisationen. Efter granskning och redigering av de ord och fraser som översatts eller som inte blivit maskinellt översatta, skickas sedan kursplanen tillbaka till Gubas Kursplan med en enkel knapptryckning.