Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Former för bedömning

Bedömning och examinationsformer

Hur de förväntade studieresultaten bedöms ska alltid framgå av kursplanen. Examinationsformerna ska väljas med hänsyn till de kunskapsformer som angivits i målen för kursen, till exempel kunskaper, färdigheter och förhållningssätt. Under denna punkt ska alla betygsgrundande sätt att testa studenternas kunskaper anges. Om kursen innehåller rent formativa bedömningar i undervisningen, alltså olika övningar där studenternas kunskaper bedöms, men där resultatet inte är betygsgrundande, bör detta anges under ”Former för undervisning”. Om deltagande är obligatoriskt vid dessa övningar ska det dock anges här eftersom det då är att betrakta som en del av examinationen.

Så kallad peer assessment, alltså inslag i undervisningen där studenterna själva bedömer varandras prestationer i olika typer av uppgifter (med eller utan kriterier som läraren tar fram), kan men behöver inte vara en del av examinationen. Om resultaten eller genomförandet av uppgiften är betygsgrundande ska uppgiften anges här.

Tänk på att summativa examinationsformer även bör vara formativa i den bemärkelsen att de i möjligaste mån ska utgöra ytterligare ett tillfälle för studenten att lära sig saker och ytterligare befästa kunskaperna.

Läs mer

Läs mer om olika examinationsformer som förekommer inom universitet och högskolor i Sverige och fördelarna och nackdelarna med dessa här:

Examination – en exempelsamling

Högskoleverket (nuvarande Universitetskanslersämbetet) gav 2008 ut en mycket användbar rapport där frågor om examination vid universitet och högskolor behandlas utifrån en rad olika frågor och perspektiv. Rapporten hittar du här:

Rättssäker examination

Snabbval

Kontaktperson för Skriv en kursplan

Olof Siverbo
Skicka e-post till Olof

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2018-01-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?