Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Betyg

Betygsskalor

Rektor fastställer de betygssystem som gäller inom Göteborgs universitet på förslag av respektive fakultetsstyrelse. Prefekt beslutar om vilket betygssystem som gäller för en enskild kurs. Under ”Betyg” anges den betygsskala som tillämpas på kursen.

Det finns fem betygssystem vid Göteborgs universitet.

  • UG: Underkänd (U), Godkänd (G)
  • UV: Underkänd (U), Godkänd (G), Väl godkänd (VG)
  • UM: Underkänd (U), Godkänd (B), Icke utan beröm godkänd (Ba), Med beröm godkänd (AB)
  • TH: Underkänd (U), Godkänd (3), Väl godkänd (4), Mycket väl godkänd (5)
  • AF: Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Underkänd (F)


Betygsskalan i en kursplan anges med hjälp av en rullist i Gubas Kursplan. En kurs kan bestå av flera delkurser som tillämpar sinsemellan olika betygsskalor. För betyg på hel kurs gäller dock alltid endast en betygsskala. Om betygsskalan förändras måste ny kursplan och ny kurskod fastställas. Om det är aktuellt ska det anges hur olika prestationer vägs samman för ett slutbetyg på kursen.

UG

När betygsskalan i en kurs omfattar endast betygen underkänd och godkänd krävs godkänt betyg på alla delkurser för godkänt betyg på hel kurs. Detta behöver inte anges uttryckligen i kursplanen.

UV

Ange vad som krävs för att examineras med betyget Godkänd/Väl godkänd på hel kurs. Kan anges enligt följande: ”För godkänt betyg på hel kurs krävs minst godkänt betyg på samtliga delkurser. För betyget Väl godkänd på hel kurs krävs, utöver minst godkänt betyg på övriga delkurser, betyget Väl godkänt på delkurser motsvarande minst XX av kursens totala antal högskolepoäng.” Alternativt kan man namnge de delkurser där Väl godkänt krävs för Väl godkänt på hel kurs.

UM, TH och AF

Precis som för ovanstående betygsskala ska det tydligt framgå hur betyget för hel kurs avgörs av betyget på delkurserna.

Snabbval

Kontaktperson för Skriv en kursplan

Olof Siverbo
Skicka e-post till Olof

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2020-10-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?