Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Förkunskapskrav

Att formulera förkunskapskrav

När förkunskapskraven för en kurs ska formuleras finns det flera olika saker att tänka på. Hur förkunskapskraven ska formuleras beror på vilken utbildningsnivå kursen ligger på och till vilka studenter kursen vänder sig till. Förkunskaperna ska vara nödvändiga för att tillgodogöra sig kursen. Förkunskapskraven ska vidare formuleras så att endast de studenter som har förutsättningar att klara kursen ska bli behöriga att antas. När så är möjligt bör förkunskapskraven formuleras så att de inte bara utgår från utbildningsutbudet vid Göteborgs universitet.

För kurser på grundnivå som vänder sig till nybörjare ska enligt 7 kap. 9 § i högskoleförordningen den särskilda behörigheten anges i form av en områdesbehörighet. Områdesbehörigheterna som används hittar du i Gubas Kursplan. Om kursen endast kräver grundläggande behörighet anges istället detta. Den grundläggande behörigheten för kurser på avancerad nivå vid Göteborgs universitet framgår av antagningsordningen som du hittar här: Medarbetarportalen > Styrdokument > Utbildning på grundnivå, avancerad nivå och utbildning på forskarnivå

För fortsättningskurser på grundnivå, som alltså vänder sig till dem som har tidigare högskoleutbildning, ska förkunskapskraven i första hand anges i form av de kurser som studenten ska ha kunskaper från. Kurskod, namn och antal högskolepoäng för den eller de kurser som krävs ska anges. Om en större kurs som utgör förkunskapskrav inte behöver vara slutförd för att studenten ska få påbörja den aktuella kursen anges hur stor del av kursen som måste vara avklarad i antal högskolepoäng. Om förkunskapskravet inte avser en specifik kurs kan behörigheten i andra hand anges i form av ett visst antal högskolepoäng inom ett huvudområde eller ämne. Det är enligt 7 kap. 25 § i högskoleförordningen även möjligt att ställa upp andra villkor som betingas av utbildningen eller är av betydelse för det yrkesområde som utbildningen förbereder för.

Ytterligare information och svar på frågor om behörighet och områdesbehörighet hittar du här: Från anmälan till antagning

Att tänka på när du formulerar förkunskapskrav

  • Är kraven på förkunskaper nödvändiga för att studenten ska klara av att nå kursens förväntade studieresultat?
  • Är kraven på förkunskaper tillräckliga för att studenten ska klara av att nå kursens förväntade studieresultat?
  • Är förkunskapskraven tydligt formulerade?
  • Är kursen öppen för sökande utanför ett utbildningsprogram?

Läs mer

Sektionen för antagning vid Utbildningsenheten har utarbetat information med rekommendationer och goda råd om hur man skriver förkunskapskrav:

Hur skriver man förkunskapskrav?

Snabbval

Kontaktperson för Skriv en kursplan

Olof Siverbo
Skicka e-post till Olof

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2021-04-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?