Om din Powerpoint-presentation ska spridas som dokument (t ex via Canvas) finns det ytterligare saker att tänka på. Läs mer i avsnitt 5 i Canvas-kursen Tillgänglighet i digital lärmiljö.
Student med pedagogiskt stöd kan vara rekommenderad anpassning vid examination i syfte att komma i jämförbar situation med student utan funktionsnedsättning. Rekommendation finns då på studentens Nais-besked. Examinator tar beslut om möjliga anpassningar utifrån kursplanens mål. Vid examinationer bedöms alla studenter utifrån samma krav på kunskap, och kursens mål måste uppfyllas för att student ska kunna godkännas.
Exempel på rekommenderade anpassningar/pedagogiskt stöd som kan förekomma på studenters Nais-besked:
Förslag på hur du kan tillgänglighetsanpassa texter, filmer och ljud:
Information om hur du kan tillgänglighetsanpassa dokument (Word, Powerpoint, PDF) hittar du i webbresursen Tillgänglighet i digital lärmiljö i Canvas.
Läs mer om undertextning och syntolkning på Medietekniks webbsidor om att tillgänglighetsanpassa film (i Medarbetarportalen).
Förslag på hur du kan tillgänglighetsanpassa uppsatser och andra skriftliga uppgifter:
Att integrera språk- och sökhandledning tidigt och sedan låta momenten återkomma genom hela utbildningen skapar progression i studenternas förmåga att hantera akademiskt språk och att söka information. Hur detta ska göras är något ett lärarlag/institution behöver komma överens om. Enheten för akademiskt språk (ASK) och Universitetsbiblioteket (UB) kan vara behjälpliga i detta arbete.
Förslag på hur du kan tillgänglighetsanpassa grupparbeten:
Förslag på hur du kan tillgänglighetsanpassa laborationer:
I lärplattformen Canvas finns verktyget Tillgänglighetskontrollen kopplat till innehållsredigeraren. Verktyget kontrollerar allt innehåll du skapar i Canvas och varnar om det finns tillgänglighetsproblem i det.
Läs mer om Tillgänglighetskontrollen (informationssida i Canvas)
Överallt i Canvas finns uppläsningsfunktionen Readspeaker aktiverad. Om du vill få texten på en sida uppläst, klickar du på ”Lyssna”. En ljudspelare kommer då fram.
Läs mer om Readspeaker (informationssida i Canvas)
Alla användare i Canvas kan aktivera Microsofts Avancerade läsare. Funktionen gör det möjligt att läsa och lyssna på innehåll med vissa anpassningar.
Läs mer om Readspeaker (informationssida i Canvas)
”Tillgänglighet i digital lärmiljö” är en självstudiekurs som skapats vid Karolinska institutet. I kursen kan du bland annat lära dig göra digitala kursrum tillgängliga samt skapa tillgängliga dokument i Word och Powerpoint.
(OBS att GU inte har någon gemensam licens för verktyget Blackboard Ally, som nämns i avsnitt 6.4.)
Om du har frågor om tillgänglig undervisning är du välkommen att höra av dig till pil@gu.se
Vi blir glada för alla slags synpunkter på webbsidans innehåll. Saknar du något? Har du invändningar? Hör av dig till pil@gu.se
Undervisa tillgängligt! av Ann-Sofie Henriksson (Uppsala universitet) är en rapport om pedagogiska strategier för att funktionsnedsättning hos studenter inte skall vara ett hinder för att genomföra studierna.