Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Att använda fria resurser för lärande

Med öppna lärresurser på nätet menar man vanligen digitala lärresurser som fritt kan användas, bearbetas och återanvändas för att stödja lärandet.

Öppna lärresurser kan handla om studieguider, presentationsmaterial (Powerpoint), skärmdumpar, podcasts, filmklipp mm, dvs material som används i lärandeprocessen, material som går att distribuera digitalt och där rättigheterna att distribuera är klargjorda. Det går att länka till digitala resurser på nätet, men man bör tänka sig för hur dessa digitala resurser länkas samman med det egna undervisningsmaterialet.

Resurser på nätet

Det finns många mer eller mindre kända webbplatser där lärare kan söka efter digitala resurser för användning i undervisningen. Innan man börjar använda och omarbeta (remixa) materialet, för att det ska fylla sin plats i den egna undervisningen, måste man noga kontrollera hur upphovsmannen upplåter användning av materialet. Nedan följer några av de mer kända platserna:

Digiref.se

I arkivet hos Digiref publiceras öppna lärresurser; digitalt material som medlemmar i Digiref vill dela med sig av till andra, både för egna studier och för undervisningssituationer. Digiref.se använder licenssystemet Creative Commons (se länkar till höger) för att informera om vilka villkor som gäller vid användning av de digitala resurserna.

Nyhetssidan hos Digiref.se

Dela!

Dela! är ett nätverk för lärare, pedagoger, skolledare, forskare, bibliotekarier och beslutsfattare med intresse att dela idéer, frågor och erfarenheter om skolan.

Läs mer om Dela!

iTunes U

iTunes U är en tjänst som distribuerar länkar till digitala resurser.
iTunes U är integrerad i iTunes Store, som tillhör Apple. Det finns totalt över 75.000 ljud- och videofiler på iTunes U.

Läs mer om iTunes U

TED.com

TED är en ideell organisation som ägnar sig åt att sprida intressanta föreläsningar och framträdanden. Mer än 1.700 TEDTalks finns nu, fler kommer varje vecka. Filmupptagningarna släpps under en Creative Commons-licens så att de fritt kan delas och läggas ut på webben.

Läs mer om TED.com

OER Commons

OER Commons är ett digitalt bibliotek där lärare och andra kan söka och hitta öppna lärresurser (OER). Materialet kan användas utan kostnad. Huvudsakligen används licenssystemet Creative Commons.

Läs mer om OER Commons

OpenCourseWare

Massachusetts Institute of Technology (MIT) tillhandahåller OpenCourseWare (OCW), en webbaserad publicering av MIT:s kurser och dess innehåll. OCW är tillgängligt för allmänheten.

Läs mer om OCW

OpenLearn Works

The Open University publicerar utbildningsmaterial som kan användas fritt av lärare och studenter.

Läs mer om OpenLearn Works

Sökning via Google

Använd Google för att söka hos OCW/OER

YouTube EDU

Sök hos YouTube EDU

Snabbval

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2018-09-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?