Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lagar, konventioner och organisationer

Framställningar av verk är skyddade genom upphovsrättslagen. Lagen ger konstnärer, författare, kompositörer eller andra skapande personer rätt att bestämma över hur deras litterära eller konstnärliga verk ska användas.

Lagar och konventioner

Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk

Läs mer

Upphovsrätten i informationssamhället

Regeringens proposition 2004/05:110

Läs mer

Bernkonventionen

Många europeiska stater har ratificerat Bernkonventionen som skyddar upphovsrätten till verk av upphovsmän från andra medlemsländer, på samma sätt som det egna landets upphovsmän skyddas. Upphovsrätt under Bernkonventionen ska vara automatisk, vilket innebär att det inte krävs någon formell registrering av verk i de länder som anslutit sig till konventionen.

Läs mer

World Intellectual Property Organization (WIPO)

Organisationen World Intellectual Property Organization (WIPO) är ett specialiserat organ inom Förenta nationerna. Organisationen är inriktat på att utveckla ett system som hanterar immateriella rättigheter. Systemet ska belöna kreativitet, stimulera innovation och bidra till ekonomisk utveckling samtidigt som allmänhetens intresse tillgodoses.

Läs mer

Intresseorganisationer

Upphovsmannen kan låta intresseorganisationer bevaka att det upphovsrättsskyddade materialet inte används på ett felaktigt sätt samt att ekonomisk ersättning till upphovsmannen sker enligt avtal. Det förekommer även att intresseorganisationers verksamhet vilar på avtalslicens, vilket medger uppföljning av hur de ekonomiska rättigheterna efterlevs, utan att den enskilde upphovsmannen till ett verk har begärt det.

Bonus Copyright Access

Från 1 januari 2014 gäller ett nytt avtal mellan Bonus Copyright Access (tidigare Bonus Presskopia) och SUHF (Sveriges universitets- och högskoleförbund). Avtalet innebär helt nya regler för att kopiera och dela upphovsrättsligt skyddat material för undervisning. Läs mer på Bonus Copyright Access webbplats

Observera att lärare även fortsättningsvis bör tillfråga Universitetsbiblioteket (UB) innan delning av digitalt material sker. För samtliga UB:s e-resurser gäller nämligen inte Bonusavtalet.

Läs mer på GUL

Exempel på andra intresseorganisationer

 

Snabbval

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2018-11-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?